Technické centrum TC 4: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m odebrána Kategorie:Praha 8; přidána Kategorie:Libeň (Praha 8) za použití HotCat
m odebrána Kategorie:Metro; přidána Kategorie:Metro v Praze za použití HotCat
Řádek 21: Řádek 21:
[[Kategorie:Civilní obrana]]
[[Kategorie:Civilní obrana]]
[[Kategorie:Ochrana obyvatelstva]]
[[Kategorie:Ochrana obyvatelstva]]
[[Kategorie:Metro]]
[[Kategorie:Metro v Praze]]
[[Kategorie:Libeň (Praha 8)]]
[[Kategorie:Libeň (Praha 8)]]

Verze z 4. 2. 2019, 18:04

Technické centrum TC 4 Palmovka, v pozadí Libeňský plynojem

Technické centrum TC 4 (také Technologické centrum 4 nebo Technologické centrum Palmovka) je nedostavěná součást ochranného systému pražského metra. Leží na Palmoveckém kopci v Praze 8-Libni. Centrum mělo po svém dokončení zásobovat pravobřežní část trasy B, tj. část trasy I.B, trasu II.B a IV.B, vodou a energiemi. Se zastávkou metra Palmovka je centrum propojeno podzemní chodbou.

Technologická centra pražského metra

Pro účely ukrytí obyvatelstva v metru v období válečného, přírodního a průmyslového ohrožení se používají prostory dopravního systému (tunely, stanice apod.), funkčnost systému je zajišťována technickými centry, která pro ochranný systém metra[1] zajišťují potřebnou energii, větrání, vodu, filtraci apod. Dokončena jsou 3 technická centra (TC), která slouží pro trasy A a C a pro část trasy B. Technické centrum 4 budované u stanice Palmovka na ně navazuje.

Historie projektu

Výstavba Technického centra TC 4 probíhala v letech 1986–2007,[2] kdy byla bez dokončení díla zastavena. Celkové náklady dosáhly 1 359 000 tis. Kč, obstaravatelem byla a.s. Inženýring dopravních staveb, dodavatelem Metrostav, a. s. a ČKD Praha DIZ. Základní technické parametry jsou: počet podzemních podlaží 3, zastavěná plocha 5000 m², obestavěný prostor 72 000 m³, počet stálých pracovních míst 30.

Výstavba byla zahájena v roce 1986 souběžně s výstavbou metra. Po sametové revoluci v roce 1991 byly práce zpomaleny a prováděly se jen činnosti související se zprovozněním dopravní části metra v této oblasti. V rozpětí let 1992–7 následně pokračovaly práce do výše přidělené státní dotace. Od roku 1998 se Česká republika rozhodla na výstavbu nepřispívat a stavba byla zastavena úplně. V roce 2007 byla investice odepsána. Probíhala pouze ostraha, nejnutnější údržba stavby a skladování na stavbu již dříve zajištěného technologického materiálu.

V roce 2012 zastupitel Prahy 8 Petr Vilgus interpeloval předpokládaného majitele krytu – Dopravní podnik hl. m. Prahy, aby TC4 dostavěl nebo zlikvidoval.[3] Cílem je vybudovat na místě krytu park se sportovními funkcemi.[4][5][6]

V roce 2017 dopravní podnik odkoupil pozemek pod krytem a přístupovou cestu k němu. V současné době se připravuje studie o technickém stavu stavby, na základě které vznikne plán na dokončení nebo likvidaci stavby.[7]

Reference