Sable: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
N{{Pracuje se}}
 
pokračování
Řádek 32: Řádek 32:
}}
}}


'''Sable''' (''Sable Island'') je ostrov v [[Atlantský oceán|Atlantském oceánu]], nacházející se 175 km od pobřeží poloostrova [[Nové Skotsko]] a náležející [[Kanada|Kanadě]]. Ostrov má tvar protáhlého srpku, je dlouhý 42 km a maximální šířka činí 1,5 km.
'''Sable''' (''Sable Island'') je ostrov v [[Atlantský oceán|Atlantském oceánu]], nacházející se 175 km od pobřeží poloostrova [[Nové Skotsko]] a náležející [[Kanada|Kanadě]]. Ostrov má tvar protáhlého srpku, je dlouhý 42 km a maximální šířka činí 1,5 km. V důsledku [[eroze]] ostrov mění tvar i polohu, posouvá se k východu tempem asi 200 metrů ročně.


== Geografie ==
Ostrov je tvořen výhradně písčitými dunami, které se nahromadily na [[kontinentální šelf|kontinentálním šelfu]] v důsledku pohybů [[Laurentidský ledovec|Laurentidského ledovce]] před zhruba dvaceti tisíci lety. Název ostrova pochází z francouzského výrazu pro písek ''sable''.
Ostrov je tvořen výhradně písčitými dunami, které se nahromadily na [[kontinentální šelf|kontinentálním šelfu]] v důsledku pohybů [[Laurentidský ledovec|Laurentidského ledovce]] před zhruba dvaceti tisíci lety. Název ostrova pochází z francouzského výrazu pro písek ''sable''. Terén je plochý a porostlý [[kamýš]]em, pokusy o výsadbu stromů nebyly úspěšné. Na ostrově se nachází několik pramenů s pitnou vodou a brakické jezero Lake Wallace. Podnebí je typicky oceánské, se srážkami přes 1500 mm ročně a průměrnou teplotou 7,8 °C, přičemž v létě teplota jen zřídka překračuje 20 °C a v zimě se pohybuje okolo bodu mrazu. Časté jsou mlhy a vichřice.

== Historie ==
Za objevitele ostrova je pokládán Portugalec [[João Álvares Fagundes]] roku 1521. V roce 1598 založili Francouzi na Sable osadu, která však do pěti let zanikla. Kvůli zrádným okolním mělčinám a častým bouřím se ostrov stal známým hřbitovem lodí.


{{Portály|Kanada}}
{{Portály|Kanada}}

Verze z 7. 9. 2015, 13:58

Šablona:Infobox Ostrov

Sable (Sable Island) je ostrov v Atlantském oceánu, nacházející se 175 km od pobřeží poloostrova Nové Skotsko a náležející Kanadě. Ostrov má tvar protáhlého srpku, je dlouhý 42 km a maximální šířka činí 1,5 km. V důsledku eroze ostrov mění tvar i polohu, posouvá se k východu tempem asi 200 metrů ročně.

Geografie

Ostrov je tvořen výhradně písčitými dunami, které se nahromadily na kontinentálním šelfu v důsledku pohybů Laurentidského ledovce před zhruba dvaceti tisíci lety. Název ostrova pochází z francouzského výrazu pro písek sable. Terén je plochý a porostlý kamýšem, pokusy o výsadbu stromů nebyly úspěšné. Na ostrově se nachází několik pramenů s pitnou vodou a brakické jezero Lake Wallace. Podnebí je typicky oceánské, se srážkami přes 1500 mm ročně a průměrnou teplotou 7,8 °C, přičemž v létě teplota jen zřídka překračuje 20 °C a v zimě se pohybuje okolo bodu mrazu. Časté jsou mlhy a vichřice.

Historie

Za objevitele ostrova je pokládán Portugalec João Álvares Fagundes roku 1521. V roce 1598 založili Francouzi na Sable osadu, která však do pěti let zanikla. Kvůli zrádným okolním mělčinám a častým bouřím se ostrov stal známým hřbitovem lodí.