Výtvarné umění: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Addbot (diskuse | příspěvky)
m Bot: Odstranění 81 odkazů interwiki, které jsou nyní dostupné na Wikidatech (d:q36649)
Bez shrnutí editace
Řádek 1: Řádek 1:
[[Soubor:Mona Lisa, by Leonardo da Vinci, from C2RMF retouched.jpg|thumb|Mona Lisa, [[Leonardo da Vinci]] (1452–1519]]
[[Soubor:Mona Lisa, by Leonardo da Vinci, from C2RMF retouched.jpg|thumb|Mona Lisa, [[Leonardo da Vinci]] (1452–1519]]
'''Výtvarné umění''' je umění vizuální. Můžeme jej dělit na [[zobrazovací umění]], neboli [[mimetické umění]], [[abstraktní umění]], [[lidové umění]] atd. Hlavními obory výtvarného umění je [[malířství]], [[sochařství]], [[architektura]], [[fotografie]] atd. V současném umění se rozdíl mezi výtvarnými druhy výrazně stírá. Objevují se nové techniky, dochází k míšení. Vytváří se nové výtvarné techniky. Nejkontroverznější z nich je například [[performance]]. Výtvarné umění produkují [[výtvarný umělec|výtvarní umělci]], teoreticky se jím zabývají [[historik umění|historici umění]]. Od pouhého [[řemeslo|řemesla]] dělí výtvarné umění především originální vklad autora, snahu oslovit diváka, sdělovat, nechat jej „prožít“ obdobné emoce, které vedly autora k vytvoření díla.
'''Výtvarné umění''' je umění vizuální. Můžeme jej dělit na [[zobrazovací umění]], neboli [[mimetické umění]], [[abstraktní umění]], [[lidové umění]] atd. Hlavními obory výtvarného umění je [[malířství]], [[sochařství]], [[architektura]], [[fotografie]] atd. V současném umění se rozdíl mezi výtvarnými druhy výrazně stírá. Objevují se nové techniky, dochází k míšení. Vytváří se nové výtvarné techniky. Nejkontroverznější z nich je například [[performance]]. Výtvarné umění produkují [[výtvarný umělec|výtvarní umělci]], teoreticky se jím zabývají [[historik umění|historici umění]]. Od pouhého [[řemeslo|řemesla]] dělí výtvarné umění především originální vklad autora, snahu oslovit diváka, sdělovat, nechat jej „prožít“ obdobné emoce, které vedly autora k vytvoření díla. Výtvarné umění existuje odjakživa. I náš předek australopiték maloval po stěnách jeskyně malby.
== Odkazy ==

== Odkazy ==


=== Související články ===
=== Související články ===

Verze z 24. 10. 2013, 18:03

Mona Lisa, Leonardo da Vinci (1452–1519

Výtvarné umění je umění vizuální. Můžeme jej dělit na zobrazovací umění, neboli mimetické umění, abstraktní umění, lidové umění atd. Hlavními obory výtvarného umění je malířství, sochařství, architektura, fotografie atd. V současném umění se rozdíl mezi výtvarnými druhy výrazně stírá. Objevují se nové techniky, dochází k míšení. Vytváří se nové výtvarné techniky. Nejkontroverznější z nich je například performance. Výtvarné umění produkují výtvarní umělci, teoreticky se jím zabývají historici umění. Od pouhého řemesla dělí výtvarné umění především originální vklad autora, snahu oslovit diváka, sdělovat, nechat jej „prožít“ obdobné emoce, které vedly autora k vytvoření díla. Výtvarné umění existuje odjakživa. I náš předek australopiték maloval po stěnách jeskyně malby.

Odkazy

Související články