Soudečkové ložisko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Soudečkové ložisko v řezu

Soudečkové ložisko je druh valivého ložiska, mající dvě řady symetrických valivých těles soudkovitého tvaru a společnou kulovou oběžnou dráhu na vnějším kroužku. Dvě oběžné dráhy na vnitřním kroužku svírají určitý úhel s osou ložiska. Střed oběžné kulové oběžné dráhy vnějšího kroužku se nachází v ose ložiska. Soudkovitý tvar valivých těles umožňuje nesouosost vnějšího a vnitřního kroužku.[1]

Soudečková ložiska jsou naklápěcí podobně jako kuličková ložiska. Mají vysokou účinnost a dokáží přenášet velké radiální a axiální zatížení v obou směrech. Samotřecí soudečky mají nízké tření a díky tomu neprodukují velké teplo. Ložiska jsou nejčastěji vybavena pevnými klecemi okénkového nebo hřebenového typu.

Konstrukce[editovat | editovat zdroj]

Soudečková (radiální) ložiska se obvykle vyskytují jako dvouřadá ložiska, ty umožňují odolat nejen velmi velkým radiálním zatížením ale dokáží odolávat i většímu axiálnímu zatížení. Existují i jako jednořadé varianty, která jsou vhodná pro nižší radiální zatížení a prakticky žádné axiální zatížení.

Kromě těchto radiálních jsou soudečková ložiska k dispozici i jako axiální ložiska.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Admin E-konstruktér. Jaký je rozdíl mezi různými druhy ložisek? [online]. E-konstrukter.cz, 2015-10-19 [cit. 2019-01-07]. Kapitola SOUDEČKOVÁ LOŽISKA. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]