Soubor:Kaple sv. Anny (Skuteč), CZ130518-024.jpg

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Původní soubor(2 077 × 1 668 pixelů, velikost souboru: 749 KB, MIME typ: image/jpeg)

Popis

Popis
English: The nature reserve and locality of European importance with named Valley of Anny. An important part of the nature reserve lies in the valley with the local name "near st. Anna" (after St. Anne's Chapel in the valley). A spring of water flowing from under the Chapel of St. Anny. Photo location: Czechia, Pardubice Region, Skuteč town.
Čeština: Přírodní rezervace a evropsky významná lokalita Anenské údolí. Významná část přírodní rezervace leží v údolí s místním jménem "u svaté Anny" (podle kaple svaté Anny v údolí).Pramen vody vytékající pod kaplí sv. Anny. Foto lokace: Česko, Pardubický kraj, město Skuteč, obec Hroubovice, Anenské údolí (přírodní rezervace).
Datum
Zdroj Vlastní dílo
Autor Josef Kreuz (PEPan)
Pozice fotografa49° 52′ 17,89″ s. š., 15° 59′ 29,54″ v. d.  Heading=120° Kartographer map based on OpenStreetMap.Tento snímek a mnohé další na: OpenStreetMapinfo
Faktografie

Anenský potok, protékající údolím, za dlouhé roky přerušil souvrství horniny a umožnil spodní vodě objevit se na povrchu země v několika malých pramenech. Nejznámější z nich je železitý pramen vody vytékající z pod kaple sv. Anny. Pramenu vody se přisuzovaly léčivé účinky a váže se k němu pověst o uzdravení zchromlého Benjamina. Pověst nabyla v kraji takové známosti, že zbožní lidé mluvili o zázraku a vystavěli u pramene původně malou kapličku. Po epidemii cholery v oblasti byla z milodarů vystavěna v roce 1831 nová kaple a zasvěcená sv. Anně. V okolí kaple sv. Anny byly v 19. století vybudovány i malé vodní lázně, ještě v roce 1920 se uvádí, že Anenské údolí s kaplí sv. Anny u Skutče je poutní místo s vanovými a parními lázněmi a užívá se pramen železito-vápenaté vody. Stával zde i výletní hostinec a pořádaly se tu poutě. V šedesátých a sedmdesátých letech 20. století v Anenském údolí pořádal motokrosové závody skutečský Automotoklub bývalé organizace Svazarmu na úrovni mistrovství tehdejší ČSSR. Na svazích Anenského údolí jsou patrné stopy po motokrosové trati. K záběru fotografie: Pramenitá voda vytékající z opukových puklin pod kaplí je zpřístupněna po několika schodech u vstupu do kaple svaté Anny. Vodoteč je stavebně zaklenuta a kromě malé části svedena do trubek odvádějící vodu do cca 30 m vzdáleného Anenského potoka.

Externí odkazy
  • 2016-12-16 Anenské údolí, přírodní rezervace a evropsky významná lokalita - turistická mapa

Licence

Já, držitel autorských práv k tomuto dílu, ho tímto zveřejňuji za podmínek následující licence:
w:cs:Creative Commons
uveďte autora zachovejte licenci
Dílo smíte:
  • šířit – kopírovat, distribuovat a sdělovat veřejnosti
  • upravovat – pozměňovat, doplňovat, využívat celé nebo částečně v jiných dílech
Za těchto podmínek:
  • uveďte autora – Máte povinnost uvést autorství, poskytnout odkaz na licenci a uvést, pokud jste provedli změny. Toho můžete docílit jakýmkoli rozumným způsobem, avšak ne způsobem naznačujícím, že by poskytovatel licence schvaloval nebo podporoval vás nebo vaše užití díla.
  • zachovejte licenci – Pokud tento materiál jakkoliv upravíte, přepracujete nebo použijete ve svém díle, musíte své příspěvky šířit pod stejnou nebo slučitelnou licencí jako originál.

Popisky

Pramen vody vytékající pod kaplí sv. Anny.

Položky vyobrazené v tomto souboru

zobrazuje

49°52'17.886"N, 15°59'29.540"E

směr pohledu: 120 stupeň

0,02 sekunda

140

Historie souboru

Kliknutím na datum a čas se zobrazí tehdejší verze souboru.

Datum a časNáhledRozměryUživatelKomentář
současná28. 12. 2016, 14:17Náhled verze z 28. 12. 2016, 14:172 077 × 1 668 (749 KB)PEPanUser created page with UploadWizard

Tento soubor používá následující stránka:

Metadata