Přeskočit na obsah

Solar plexus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Splar plexus – přibližná lokalizace

Solar plexus (plexus solaris) je síť vláken a uzlů autonomního nervového systému, která se nachází v horní části břicha, těsně pod hrudní kostí, za žaludkem a slinivkou. Název je odvozen od tvaru slunce a paprsků, které pleteň připomíná po preparaci, protože z ní vyzařují nervová vlákna.[1] Pleteň hraje klíčovou roli v ovládání vnitřních orgánů. Jedná se o citlivou oblast, úder do ní může způsobit silnou bolest a vést k dočasné ztrátě dechu. V duchovní oblasti (v józe nebo energetických systémech) se solar plexus často zmiňuje jako třetí čakra zvaná Manipura.

Anatomie a poloha

[editovat | editovat zdroj]

Anatomicky je solar plexus shluk gangliových buněk, které jsou součástí sympatické nervové pleteně plexus celiacus. Vedou sem také parasympatická vlákna prostřednictvím bloudivého nervu. Nachází se v břiše v blízkosti místa, kde se z břišní aorty oddělují celiakální kmen, horní mezenterická tepna a renální tepny. Nachází se za žaludkem a omentální burzou a před bránicí na úrovni prvního bederního obratle.

Solar plexus zodpovídá za fungování břišních orgánů, jako jsou játra, slinivka břišní a žlučník, a také za zprostředkování reakce těla na stres. Když se aktivuje stresová reakce, zpomalí se trávicí procesy, aby zůstalo zachováno krevní zásobení pro mozek.[2]

Pro vyznavače jógy nebo ájurvédské medicíny je solar plexus považován za třetí čakru Manipuru a zdroj energie v těle. Často je spojována s regulací strachu, pocitu moci a vnitřních pocitů.[2]

Klinický význam

[editovat | editovat zdroj]
nákres solar plexus

Při neztišitelné bolesti při nádorových onemocněních, například u rakoviny slinivky břišní, se někdy k léčbě používá blokáda celiakálního plexu.[3] Zásah mohou provádět specialisté na léčbu bolesti a radiologové. Neléčitelná bolest při chronické pankreatitidě může být indikací k ablaci celiakálního plexu.

Solární syndrom

[editovat | editovat zdroj]

V českém prostředí se bolest vycházející z oblasti solar plexus označuje jako solární syndrom, v zahraniční literatuře se tento termín nepoužívá. Vyznačuje se bolestí ve střední čáře epigastria, která může vyzařovat do stran, zpravidla pod žeberní oblouky. Bolest se objevuje nezávisle na příjmu potravy a zhoršuje se při mechanickém dráždění oblasti či zvýšení nitrobřišního tlaku. K podráždění nervové pleteně může docházet různými chorobnými procesy (zánět nebo rakovina některého z okolních břišních orgánů) nebo bez zjevných příčin. Při léčbě se doporučují režimová opatření, pravidelný odpočinek a dostatek spánku. Mohou se použít také léky na tlumení úzkosti nebo psychoterapie.[4]

Úder na solar

[editovat | editovat zdroj]

Silný úder do oblasti solar plexu může vést k závratím , nevolnosti nebo bezvědomí, ve výjimečných případech i reflexní smrti u osob s jinými onemocněními. Obtíže obvykle ustupují při hlubokém dýcháním v klidu. Uvedené příznaky lze částečně vysvětlit silným podrážděním vláken bloudivého nervu a větších a menších splanchnických nervů. Podráždění těchto nervů může způsobit rozšíření vaskulatury v břiše a následný pokles krevního tlaku. Výsledný snížený průtok krve zpět do srdce může mít za následek nedostatečné krevní zásobení mozku kyslíkem, což vyvolává závratě nebo bezvědomí.[5] Příznaky mohou být také částečně vysvětleny jako výsledek komprese aorty, která také vyvolává krátkodobé poruchy regulace krevního tlaku.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Celiac plexus na anglické Wikipedii.

  1. Plexus solaris. www.wikiskripta.eu [online]. [cit. 2024-08-17]. Dostupné online. 
  2. a b What Is the Solar Plexus?. Health [online]. [cit. 2024-08-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. GARCIA-EROLES, Xavier; MAYORAL, Victor; MONTERO, Antonio. Celiac plexus block: a new technique using the left lateral approach. The Clinical Journal of Pain. 2007-09, roč. 23, čís. 7, s. 635–637. PMID: 17710015. Dostupné online [cit. 2024-08-17]. ISSN 0749-8047. DOI 10.1097/AJP.0b013e31812e6aa8. PMID 17710015. 
  4. Solární syndrom. www.wikiskripta.eu [online]. [cit. 2024-08-17]. Dostupné online. 
  5. Sport: Die Sonne im Bauch. Der Tagesspiegel Online. Dostupné online [cit. 2024-08-17]. ISSN 1865-2263. (německy)