Social Security number

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Reklamní SSN kartička v červené (reálné jsou modré)

V USA se používá číslo sociálního zabezpečení (Social Security number, SSN), devítimístné číslo vydávané samostatnou federální Správou sociálního zabezpečení (Social Security Administration) pro občany USA, trvalé i přechodné rezidenty (podle paragrafu 205(c)(2) Zákona o sociálním zabezpečení (Social Security Act), resp. 42 U.S.C. § 405(c)(2) ). SSN může být získáno na základě formuláře se žádostí SS–5 („Application for A Social Security Number Card“).

Používá se jako všeobecné identifikační číslo i pro daňové, armádní (včetně námořnictva apod.), zaměstnavatelské, lovecké a ostatní účely, kde postupně (zejména v 70. letech 20. století) nahradilo dříve užívané systémy. Jeho primárním smyslem je individuální sledování obyvatel pro účely sociálního zabezpečení v rámci programu New Deal prezidenta Roosevelta z 30. let 20. století. V posledních desetiletích (zejména od 70. let) se SSN stalo ve Spojených státech de facto národním identifikačním číslem, obdobným českému rodnému číslu.

Nicméně není ze zákona povinné, je ale nutné pro prakticky jakýkoli styk s úřady a zpravidla i s ostatními organizacemi. Vydává se jich 5,5 milionu ročně a od jejich zavedení roku 1935 jich bylo vydáno asi 450 milionů.

Číslo bylo do roku 2011 rozděleno do tří skupin ve formátu "AAA-GG-SSSS", kde

  • AAA vyplývá z oblasti podle jednotlivých států - každý má přidělený určený rozsah čísel oblastí,
  • GG jsou skupinová čísla (Group Number),
  • SSSS jsou sériová (pořadová) čísla osob.

Od ledna roku 2011 jsou celá SSN vydávána náhodně, bez určení oblastí apod., jen s kontrolou unikátnosti. Stará čísla samozřejmě zůstávají v platnosti. Čísla sociálního zabezpečení nemají (oproti rodnému číslu) žádnou kontrolní číslici nebo jiný mechanismus proti chybám v zadávání.[1]

Kromě tohoto identifikačního čísla daňové úřady provozují systém dočasných čísel plátců daní Individual Taxpayer Identification Number, ITIN pro zabránění krádeží identity, zejména u vratek daní. Používá ale se také pro nemovitostní transakce.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. V tomto článku byl použit překlad textu z článku Social Security number na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]