Socha svatého Jana Nepomuckého (Mnichovice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Socha svatého Jana Nepomuckého
Základní údaje
Rok vzniku1634
Kód památky29938/2-2110 (PkMISSezObrWD)
Popis
Materiálpískovec
Umístění
UmístěníJánské náměstí
Mnichovice
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Socha svatého Jana Nepomuckého stojí od roku 1941 na Jánském náměstí v Mnichovicích. Původně stála před domem čp. 126, na nynější stanoviště byla přesunuta při terénních úpravách.

Esovitě prohnutá postava světce v bohatě řaseném rouchu opírá o levé rameno kříž s plastikou Ježíše Krista, který přidržuje oběma rukama, vousatou tvář má přivrácenu k ukřižovanému. Jan Nepomucký je zobrazen jako kněz v rouchu, klerice, rochetě, almuci a s biretem na hlavě. Oproti tradici chybí svatozář, avšak ještě v roce 1988 hlavu obkružovalo pět pozlacených hvězd.[1]

Podstavec je po stranách symetricky rozšířen volutovými opěráky a ukončen členěnou římsou. Na podestě jsou dvě hlavy andělů. Z čelní strany podstavce vystupuje reliéf zobrazující svržení Jana Nepomuckého z mostu do řeky, pod ním je chronostichon:[2]
K VÌetssÌ sLaVÌe
a pobozoNostÌ sVatÌ
ho Jana tento obraz VÌhoto
VÌtÌ DaL MatÌeolän frantissek
[2]

Socha i podstavec jsou vytesány z červenohnědého nučického pískovce. Dílo je datováno do roku 1634, ačkoli kult Jana Nepomuckého vzniká o několik desetiletí později.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Tento objekt je v evidenci v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky pod rejstříkovým číslem 29938/2-2110 (PkMISSezObrWD).
  2. a b Mnichovice. [s.l.]: Mnichovice: Spolek pro okrašlování a ochranu domoviny, 1933. 96 s. S. 17. Černobílá fotografie sochy sv. Jana Nepomuckého s. 14. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]