Soběslavská Blata

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Náves v Záluží u Vlastiboře

Soběslavská Blata jsou unikátní architektonickou lokalitou, která se nachází v Jihočeském kraji mezi Soběslaví a Veselím nad Lužnicí. Patří k nejvýznamnějším a nejcennějším oblastem lidové architektury v Čechách. Charakteristickým rysem je bohatá výzdoba štítů většiny budov, jež dokazuje někdejší bohatství obyvatel tohoto kraje. Zachovalo se zde mnoho památek tzv. selského baroka, většinou jen málo narušených pozdějšími přestavbami.[1]

Na jihu tato oblast plynule přechází do Pšeničných Blat, často se tyto oblasti vůbec nerozlišují. Nejjižnějším výskytem tohoto typu výzdoby budov je oblast Lišovského prahu - tedy vesnice Vitín, Kolný, Velechvín.

Na rozdíl od Zbudovských Blat, kde většinou stavitele jmenovitě neznáme, zde pracovalo několik známých zednických rodů, zvl. Patáků z Vlastiboře a Šochů ze Zálší.

Etnografie[editovat | editovat zdroj]

Se Soběslavskými Blaty je nerozlučně také spojeno jméno významné etnografky, sběratelky a zachránkyně mnoha cenných památek - učitelky Emilie Fryšové

Vesnice spadající do Soběslavských Blat[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Baroko v Jižních Čechách. Soběslavská Blata. České Budějovice: Jihočeská centrála cestovního ruchu, 2017. 42 s. S. 33. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]