Sober

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sober
Singl od Kelly Clarkson
Z albaMy December
VydánoUSA 10. července 2007
Nahráno2006
FormátDigitální stahování, CD
ŽánrPop/Rock
Délka3:48 (Rádiová verze)
4:52 (Albová verze)
VydavatelstvíRCA Records
ProducentDavid Kahne
AutorKelly Clarkson
Aben Eubanks
Jimmy Messer
Calamity McEntire
Singly Kelly Clarkson chronologicky
Never Again
(2007)
Sober
(2007)
Don't Waste Your Time
(2007)

Sober (Střízlivá) je druhý singl Kelly Clarkson z jejího třetího alba My December.

Píseň má dvě verze jednu albovou, která je delší, a rádiovou. Základní linka písně je ale v obou verzích stejná. V písni slyšíme hrát i cello a v závěru zpívá Kelly Clarkson oktávou. Slova Three months se v písni objeví celkem třináctkrát.

Informace o písni[editovat | editovat zdroj]

Podle Kelly Clarkson se nechala inspirovat Calamity McEntire, která řekla pick her weeds and keep the flowers (Vybírat plevel a stále držet květiny). Podle Clarkson je píseň o přežití, když víte, že je něco špatně a nevíte si rady. Clarkson přiznala, že Sober je její nejoblíbenější písní na albu, že se jí zdá téměř hypnotická. Dále k větě Three months and I'm still sober (Tři měsíce a já jsem stále střízlivá) říká: „Nejsem alkoholik, nemá to s tím nic společného. Je to prostě metafora, kdy je člověk na něčem závislý a nemůže bez toho existovat.“

Že Sober vyjde jako druhý singl potvrdila Clarkson na svých oficiálních stránkách. V rádiích se píseň začala hrát už 6. června 2007. Hudební kritici říkají k písni, že je to nejzásadnější věc na My December.

První singl Never Again se sice setkal s vysokou digitální podporou fanoušků, ale rádia píseň příliš nehrála, při srovnání jak moc byly hrány singly z Breakaway. To byl také hlavní důvod, proč Sober vyšla jen šest týdnů po vydání Never Again. Nicméně Clarkson uvedla jako další důvod i to, že chtěla fanouškům ukázat rozmanitost hudby na My December.

Umístění ve světě[editovat | editovat zdroj]

Sober vyšel prozatím v USA a Kanadě a v Billboard Hot 100 se stal druhým singlem Clarkson po The Trouble With Love Is, který se neprobojoval do Top 100.

Hitparáda (2007) Umístění
USA - Billboard 110

Literatura[editovat | editovat zdroj]