Sluneční kalendář v Nidě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sluneční kalendář v Nidě
Základní údaje
Rok vzniku1995
Popis
Výška13,5 m
Materiálžula
Umístění
UmístěníParnidžio kopa
Nida
StátLitvaLitva Litva
AdresaNida, Neringa, Klaipėdský kraj
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sluneční kalendář v Nidě nebo Solární kalendář v Nidě (případně Sluneční hodiny v Nidě, litevsky Saulės kalendorius nebo Saulės Laikrodis) je sluneční kalendář/sluneční hodiny a turistická atrakce na vrcholu písečné duny Parnidžio kopa v nadmořské výšce 53 m v Nidě v Nerinze v Národním parku Kuršská kosa na Kuršské kose v Klaipėdském kraji v západní Litvě.[1][2][3]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Kamenný sluneční kalendář ná kruhovou plošinu s malými hodinovými schodišťovými stupni uspořádanými do půlkruhu. Uprostřed plošiny je 13,8 m vysoký obelisk z leštěné žuly, jehož stín je použitý jako ukazatel času. Na obelisku jsou vytesané runy a ikony státních svátků, které byly převzaty z dřevěného kalendáře ze 17. století. Na každé straně plošiny jsou čtyři figurální sochy pro znázornění jarní rovnodenosti, letního slunovratu, podzimní rovnodennosti a zimního slunovratu. Dílo vzniklo v roce 1995. Autory jsou architekt Ričardas Krištopavičius, sochař Klaudijus Pūdymas a etnokomosolog Libertas Klimka. V roce 1999 prošel Litvou uragán Anatol, který zničil část slunečních hodin, které byly v roce 2011 opraveny. Sluneční hodiny díky slunci a stínu ukazují přesný místní/astronomický čas.[1][2][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Saulės laikrodis - kalendorius [online]. 2020-11-30 [cit. 2023-01-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2023-01-06. (litevsky) 
  2. a b Parnidžio kopa ir saulės laikrodis Nidoje – PrieJūros.LT. www.priejuros.lt [online]. [cit. 2023-01-06]. Dostupné online. (litevsky) 
  3. a b Parnidžio kopos saulės laikrodis | pamatykLietuvoje.lt - kelionių po Lietuvą portalas. www.pamatyklietuvoje.lt [online]. [cit. 2023-01-06]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]