Sloupek (automobil)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Značení sloupků u různých typů karoserie

Sloupky jsou součástí karoserie automobilu, rozdělují boční skla a nesou střechu.

Značení[editovat | editovat zdroj]

Sloupky se značí velkými písmeny. Sloupky A rámují čelní sklo, sloupek B se nachází mezi předním a zadním oknem (u dvoudveřových kupé nebo hardtopů zpravidla chybí plnohodnotné sloupky B, ale jsou zde jen předěly, které nevyztužují karoserii, značení takových předělů se vynechává), sloupek C je za zadními dveřmi vozu. U vozů s karosérií SUV nebo kombi je za sloupkem C ještě sloupek D.

Inovativní řešení a bezpečnostní požadavky[editovat | editovat zdroj]

Koncept Ford Iosis Max bez sloupku B

Odolnost sloupků hraje důležitou roli při převrhnutí automobilu na střechu. Příliš masivní sloupky znesnadňují výhled z vozu.

Automobilová studie Volvo SCC z roku 2001 měla žebrované sloupky A, takže skrze ně bylo vidět, což mělo přispět k vyšší bezpečnosti.[1] Volvo C30, které na koncept designově navazuje, se do výroby dostalo už se standardními sloupky A.

Mnohé automobilové koncepty vynechávají sloupky B i v segmentu MPV v kombinaci s otevíráním předních a zadních dveří proti sobě. Výhodou takového řešení je variabilita interiéru. Sériový automobil by byl nebezpečný při bočním nárazu nebo převrhnutí na střechu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]