Skanzen Szentendre

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Skanzen Szentendre
Údaje o muzeu
StátMaďarskoMaďarsko Maďarsko
Založeno1967
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Skanzen Szentendre (doslova Szentenderské muzeum pod širým nebem, maďarsky Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum) je ukázkou tradiční lidové architektury oblasti dunajského ohbí (maďarsky Dunakanyár). Nachází se v severozápadní části města Szentendre, na adrese Sztaravodai út 42 mezi místními částmi Sztaravoda a Izbég v podhůří pohoří Pilis.

Muzeum bylo založeno v roce 1967[1] jako součást budapešťského etnografického muzea. V roce 1972 se osamostatnilo. Rozsáhlý areál o rozloze 50 ha[2] zahrnuje stavby odpovídající lidové architektury severní částí bývalého Uherska (včetně oblasti současného Slovenska a Sedmihradska). Celkem je muzeum rozdělené do deseti tematických sekcí a zahrnuje 340 budov, včetně větrného mlýna, náhrobních kamenů z Budínského hřbitova, německého domu z okolí Šoproně[1], nebo třeba dřevěného kostela.[2]

Mimo jiné je součástí areálu také muzejní železnice, postavneá na přelomu 20. a 21. století. Od roku 2009 spojuje vlak na pěti zastávkách různé muzejní regiony v délce více než 2,2 kilometru.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b BEDFORD, Neal; FALLON, Steve. Lonely Planet Hungary (Country Guide). [s.l.]: Lonely Planet, 2006. Dostupné online. ISBN 978-174-104-223-8. S. 136. (angličtina) 
  2. a b SKANZEN V SZENTENDRE. desperado.cz [online]. [cit. 2024-02-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]