Silniční most ve Whangarei

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Silniční most (Whangarei))
Silniční most ve Whangarei
Základní údaje
StátNový ZélandNový Zéland Nový Zéland
Dopravasilniční
Přespřílivové ústí řeky Hãtea
ArchitektMartin Knight (Knight Architects), Spojené království
Otevřen27. července 2013
Souřadnice
Parametry
Typpohyblivý, sklopný
Materiálocel a železobeton
Délka265 m
Šířka17 m
Výška7,5 m
Pilíře10
Mapa
Map
Další data
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Te Matau ã Pohe
Te Matau ã Pohe
Poloha mostu na Novém Zélandu

Silniční most „Te Matau ã Pohe“ (v překladu Poheův rybářský háček) přes řeku Hãtea ve Whangarei na Severním ostrově Nového Zélandu je pohyblivý most, který je součástí dálniční sítě, propojující Severní ostrov s poloostrovem Whangarei Heads a letištěm.

Vznik stavby[editovat | editovat zdroj]

Postavení mostu iniciovala městská správa za účelem odlehčit dopravní situaci v centru města Whangarei a umožnit napojení dálniční sítě z vnitrozemí ostrova k letišti na poloostrově Whangarei Heads. Za tím účelem vypsala v roce 2011 soutěž na projekt silničního mostu, ve které zvítězil návrh britského architekta Martina Knighta (Knight Architects). Stavba mostu započala koncem roku 2011 a slavnostní otevření se konalo 27. července 2013.[1] Finanční náklady si vyžádaly 32 mil. NZ$.

Popis stavby[editovat | editovat zdroj]

Most je postaven přes přílivové ústí řeky Hãtea, kde se kříží silniční a lodní doprava a proto byl navržen jako pohyblivý (sklopný).

Oficiální název „Te Matau ã Pohe“, anglicky „The Fish Hook of Pohe“, odkazuje na maorského náčelníka jménem Pohe, který ve Whangarei přijal první anglické osadniky, a na architekturu mostu, vycházející z tvaru písmene J, připomínajícího rybářský hák, což je často se vyskytující motiv v maorské kultuře. Dvě nosná ramena ocelové mostovky svým tvarem písmena J s protizávažím na hrotech umožňují maximální vyklopení. V plavebním kanálu o šířce 25 m tak vznikla prakticky neomezná průjezdní výška pro lodní dopravu. Otevírací mechanismus je navržen jako u klasických sklopných mostů, kdy se hlavní nosník pohybuje pomocí hydraulického systému po ozubené dráze. Protizávaží na konci nosníků snižují požadavky na příkon dvojice hydraulických válců. Z hlediska zajištění nízké hmotnosti zdvíhané části jsou nosníky i mostovka navrženy z oceli vyztužené podélnými a příčnými výztuhami.[2] Světlá výška mostu v ostatních polích je 7,5m při maximálně hladině.

Opěrný systém tvoří 10 železobetonových pilířů ve tvaru zkoseného písmene U. Strojovna a řídící místnost je umístěna poblíž paty mostu na západní straně.

Osvětlení[editovat | editovat zdroj]

Velká pozornost byla při návrhu mostu věnována jeho osvětlení z hlediska estetického, technického i bezpečnostního. Osvětlení dálnice je zajištěno svítidly LED v nízké lineární úrovni. Osvětlení chodníků pro pěší je zabudováno do vnitřní základny zábradlí a konstrukce pohyblivé části ve tvaru J jsou osvětleny z obou vnějších základen zábradlí, stejně jako LED projektory.

Ocenění (výběr)[editovat | editovat zdroj]

  • 2014 – A+ Award (Architecture+Engineering category)[3]
  • 2014 – New Zealand Engineering Excellence Awards [4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Te Matau a Pohe ‘Fish hook of Pohe’ Bridge by Knight Architects
  2. RYJÁČEK, Pavel, Eva Císlerová. Silniční most pres řeku Hãtea v novozélandském Whangarei. ERA21. Duben 2014, s. 30–34. 
  3. More awards for new bridge
  4. Whangarei’s Te Matau ā Pohe bridge nets Engineering Award

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]