Signalizační bod

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Struktura SS7 sítě; signalizační body jsou prvky označené SCP, SSP a STP

Signalizační bod (anglicky Signaling Point, SP) je v telekomunikacích uzel Signalizačního systému č. 7. Signalizační bod je tvořen souhrnem telekomunikačních zařízení, která vystupují jako jeden celek a mají přiřazenu adresu – kód signalizačního bodu.[1] Protože SS7 je síťová (meziústřednová) signalizace, signalizační body nejsou telefony, ale telefonní ústředny a další zařízení potřebná pro provoz sítě, která si vyměňují informace pomocí signalizačních protokolů.

V tradičních telefonních sítích byly hlavními signalizačními body telefonní ústředny, které si předávaly zprávy potřebné pro spojování a ukončování telefonních hovorů. V sítích mobilních telefonů kromě těchto funkcí zajišťují registraci telefonů k síti, udržování informací, kde se telefon nachází, aby na něj mohly být směrovány příchozí hovory, a přenos SMS.

Signalizační body jsou propojeny signalizačními linkami.

Rozdělení signalizačních bodů[editovat | editovat zdroj]

Signalizační body lze rozdělit do dvou skupin:

Adresování[editovat | editovat zdroj]

Každý signalizační bod má svoji adresu – kód signalizačního bodu (anglicky Signalling Point Code, SPC, příp. anglicky Point Code, PC). Systém číslování signalizačních bodů není celosvětově jednotný, ale je rozdělen na mezinárodní systém a národní systémy, přičemž jednotlivé systémy mohou používat různou velikost a strukturu kódů signalizačních bodů. Signalizační body, které zajišťují připojení národních sítí do mezinárodní, proto mají dva kódy signalizačního bodu – jeden v národní síti a druhý v mezinárodní síti. Aby bylo možné propojovat mezinárodní hovory a posílat zprávy mezi různými sítěmi, musí existovat protokoly, které používají jednotný číslovací plán. K těmto protokolům patří Signalling Connection Control Part (SCCP), který kromě kódů signalizačních bodů používá pro adresování čísla nazývaná Global Title, která mají stejný tvar jako mezinárodní telefonní čísla.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Oracle. Diameter Signaling Router [online]. Leden 2018 [cit. 2021-11-06]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]