Seymour Goes to Hollywood

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Seymour (hra))
Seymour Goes to Hollywood
VývojářBig Red Software
VydavatelCodemasters
SkladatelAllister Brimble
Herní sérieSeymour
PlatformyAmiga
Amstrad CPC
Atari ST
Commodore 64
MS-DOS
ZX Spectrum
Datum vydáníCPC, Spectrum
Commodore 64
Žánryadventura
plošinovka
Herní módsingleplayer
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Seymour Goes to Hollywood (známá také jako Seymour at the Movies) je dobrodružná plošinovka vyvinutá studiem Big Red Software a vydaná v Evropě v roce 1991 společností Codemasters. Hráči ovládají postavu Seymoura, malého tvora podobného bramboře, jenž si přeje stát se filmovou hvězdou. Scénář k filmu je zamčený v trezoru a Seymour musí řešit hádanky sbíráním a používáním předmětů rozmístěných po celé hře, aby jí mohl postupovat a nakonec scénář získat zpět.

Hratelnost[editovat | editovat zdroj]

Hráči se Seymourem pohybují po herních lokacích a řeší hádanky takovým způsobem, že sbírají až tři předměty najednou a používají je na předem určených místech.[4] Pohyb z jedné lokace do druhé je umožněn pomocí tzv. flip-screenu; když se Seymour dotkne vnějšího okraje obrazovky, přenese se do další lokace.[5] Ve filmovém studiu, v němž se hra odehrává, se nachází několik místností. Mezi nimi například kancelář a osm filmových placů s kulisami, na které je možné se dostat z bludiště tvořeného exteriérovými prostory (každá obrazovka s bludištěm se jen nepatrně liší od té předchozí). Dveře do natáčecích prostor jsou zamčené a Seymour musí nejprve najít příslušný klíč, aby se dostal dovnitř.[6] Tématem kulis jsou například filmy Čaroděj ze země Oz a King Kong, některé však vychází též z různých žánrů, jako jsou horory a sci-fi filmy.[7]

Postavy ve filmovém studiu pomáhají Seymourovi dosáhnout jeho cíle předáváním rad a různých nových předmětů, ale pouze tehdy, když jim pomůže jako první.[8] Seymourovy poznámky při sbírání předmětů a sarkastické dialogy s ostatními postavami jsou sdělovány prostřednictvím bublin.[6] Jedním z příkladů hádanky je sestavení Frankensteina z několika částí jeho těla, jež se nachází na hororovém place. Jakmile je sestaven, prorazí jednu ze stěn kulis a umožní Seymourovi vstoupit do dalších dveří.[7]

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Seymour získal hlavní roli v hollywoodském filmu a přijíždí do filmového studia, aby se zúčastnil jeho natáčení. Tam zjistí, že šéf studia Dirk E. Findlemeyer II. odjel na dovolenou do Miami. Findlemeyer si však s sebou vzal klíče od trezoru, ve kterých je uschován scénář k filmu, a natáčení tak nemůže začít. Aby se Seymour k scénářům dostal, musí trezor vyhodit do povětří dynamitem; poté musí posbírat 16 sošek Oscara a udělit je každému z herců. Teprve pak může začít natáčení.[7][9]

Odkaz[editovat | editovat zdroj]

V letech 1991 a 1992 vyšlo pět pokračování: Super Seymour Saves the Planet,[10] Seymour: Take One!,[11] Stuntman Seymour,[12] Sergeant Seymour Robot Cop[13] a Wild West Seymour.[14] V roce 1992 vyšel též titul s názvem Superstar Seymour kompilující pět už vydaných dílů s výjimkou Seymour: Take One!.[15]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Seymour Goes to Hollywood na anglické Wikipedii.

  1. Seymour Goes to Hollywood for Amstrad CPC. GameFAQs [online]. [cit. 2023-08-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Seymour Goes to Hollywood for Sinclair ZX81/Spectrum. GameFAQs [online]. [cit. 2023-08-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Seymour Goes to Hollywood for Commodore 64. GameFAQs [online]. [cit. 2023-08-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. DAVIES, Jonathan. Game Reviews - Seymour Goes to Hollywood. Amiga Power. Future Publishing, listopad 1992, čís. 19, s. 99. (anglicky) 
  5. MERRETT, Steve. VFM - Seymour Goes to Hollywood. CU Amiga. EMAP, srpen 1992, čís. 85. (anglicky) 
  6. a b Retro - Behind the Scenes - Seymour Goes to Hollywood -Fat, Round but he didn't bounce along the ground... Seymour may have looked and played like Dizzy, but the gloves were off. GamesTM. Imagine Publishing. Čís. 97, s. 136–139. (anglicky) 
  7. a b c EDDY, Richard. Previews - Seymour Goes to Hollywood. Crash. Newsfield Publications, květen 1991, čís. 88, s. 23. (anglicky) 
  8. ROBERTS, Nick. Review - Seymour Goes to Hollywood. Crash. Newsfield Publications, říjen 1991, čís. 93, s. 58, 59. (anglicky) 
  9. PETERS, Adam. Action Replay - Seymour Goes to Hollywood. Amstrad Action. Future Publishing, červen 1992, čís. 81, s. 33. (anglicky) 
  10. Super Seymour Saves the Planet. World of Spectrum [online]. [cit. 2023-08-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. SuperSeymour - Take One!. World of Spectrum [online]. [cit. 2023-08-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. SuperStuntman Seymour. World of Spectrum [online]. [cit. 2023-08-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  13. Sergeant Seymour Robot Cop. World of Spectrum [online]. [cit. 2023-08-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  14. Wild West Seymour. World of Spectrum [online]. [cit. 2023-08-18]. Dostupné online. (anglicky) 
  15. Superstar Seymour. World of Spectrum [online]. [cit. 2023-08-18]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]