Severin Worm-Petersen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Severin Worm-Petersen
Narození2. června 1857
Christiania
Úmrtí30. prosince 1933 (ve věku 76 let)
Oslo
Povolánífotograf
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Severin Worm-Petersen (2. června 185730. prosince 1933) byl norský fotograf. Byl velmi všestranný a stal se jedním z předních fotografů své doby.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Fotografovat se naučil jako mladý učeň u dánského fotografa Johannese Pettera Lindegaarda, který měl ateliér v Christianii. Worm-Petersenovi bylo pouhých 15 let, když začal s učením a získal dobré a důkladné vzdělání. Včetně školení v daguerrotypii, v metodě, která o několik let později zastarala.

V roce 1877 otevřel Worm-Petersen vlastní fotoateliér se specializací na portrétní fotografie. Kromě toho fotografoval také jiná témata, z velké části působil jako novinářský fotograf.

V roce 1880 fotografoval odhalení sochy Kristiána IV. Dánského na Stortorvet v Christianii, v roce 1881 odhalení sochy spisovatele Henrika Wergelanda v parku Studenterlunden.[1] Když se v roce 1896 polárník Fridtjof Nansen vrátil do Norska z expedice Fram, dokumentoval Worm-Petersen recepci v Christianii. Dokumentoval události v souvislosti s rozpadem unie, a to jak královu inauguraci, tak i události dní, které následovaly. Byl přítomen a fotografoval během přísahy norského krále Haakona VII. v parlamentu 27. listopadu.

Worm-Petersen byl u vzniku asociace Norges Fotografforbund (Norská asociace fotografů), která byla založena 6. prosince 1894. Na výroční valné hromadě o dva roky později byl zvolen jejím předsedou a tuto pozici zastával 10 let.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Severin Worm-Petersen na norské (bokmål) Wikipedii.

  1. Fotograf Severin Worm Petersen [online]. Norsk Teknisk Museum [cit. 2010-07-06]. Dostupné online. (norsky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Roger Erlandsen: Pas nu paa! Nu tar jeg fra hullet!, forlaget Inter-View, 2000, ISBN 82-91780-02-1

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]