Sandvík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sandvík
Poloha
Souřadnice
StátFaerské ostrovyFaerské ostrovy Faerské ostrovy
Sandvík
Sandvík
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel71 (2021)[1]
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sandvík (znamenající doslovně Písečná zátoka; dánsky Sandvig) je vesnice se 71[1] obyvateli na Faerských ostrovech spadající pod obec Hvalba. Je nejsevernější vesnicí ostrova Suðuroy.

Název[editovat | editovat zdroj]

Vesnice byla ve vikinských dobách známá právě jako Sandvík, ale později se přejmenovala na Hvalvík, doslovně Velrybí zátoka, a toto jméno nesla až do roku 1913, kdy se přejmenovala na někdejší název, aby předešla zmatkům s doručováním zásilek, které panovaly kvůli záměně se stejnojmennou vesnicí Hvalvík na ostrově Streymoy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sandvik je místo, kde byl v roce 1005 zavražděný vůdce Vikingů Sigmundur Brestisson při jeho pokusu o útěk před Tróndurem Í Gotuem. Po jeho dlouhé plavbě z ostrova Skúvoy Sigmundur konečně dorazil na břeh a vyčerpaný si myslel, že je v bezpečí. Tehdy se na bezmocně ležícího Sigmndura vrhl Torgrímur Evil (Zlý) a zabil jej pro zlatý náramek, který nosil na ruce.

V roce 1349 byla vesnice opuštěna kvůli epidemii černé smrti. Od roku 1816 je osada opět osídlena.[2]

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Vesnice je napojena na silniční sít ostrova prostřednictvím 1450 m dlouhého tunelu Hvalba, který byl postaven v letech 1961–1963. Tunel má jen jeden jízdní pruh a výhybny. V roce 2020 byl dokončen druhý tunel Nýggi Hvalbiartunnilin (Nový tunel Hvalba) dlouhý 2500 m se dvěma jízdními pruhy.[3]

Turistické zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Kostel[editovat | editovat zdroj]

Kostel na Sandvíku byl postaven v roce 1840 ve Froðbe. V roce 1856 byl přemístěn do Tvøroyri, protože zde žilo více obyvatel. V roce 1908 byl postaven v Tvøroyri nový větší kostel a starý byl přestěhován do Sandvíku.[4]

Kostel je dřevěná stavba obdélníkového půdorysu s nižším obdélným závěrem. Ze sedlové střechy nad západním průčelím vystupuje hranolová věž, která je ukončena jehlanovou střechou. Fasáda je hladká členěna na jižní straně pěti okny, na severní straně třemi a po stranách dvěma vchody. Kostel je natřen na bílo, střechy na zeleno.

V kostele jsou dva zvony. Větší byl ulit ve firmě B. Løw & Søn v Kodani, má průměr 49,5 cm a je na něm nápis Jeg kalder til Guds og menneskenes forsamling. Druhý je menší s nápisem Maria Stoneman 1878.

V kostele jsou zavěšeny dva modely lodí, faerského člunu a brigy Minde. Varhany byly zakoupeny v roce 1988 od firmy Christian Kruse. V kostele je 120 míst pro věřící.[4]

Húsið uttan Ánna[editovat | editovat zdroj]

V centru vesnice je malé muzeum Húsið uttan Ánna (Dům u řeky). Nachází se v tradičním faerském domě z roku 1866. Jeho střecha je pokryta trávním porostem.

Ásmundarstakkur[editovat | editovat zdroj]

Úzkou cestou ze Sandvíku na západní pobřeží se dostaneme k mořským útesům, kde hnízdí mnoho mořských ptáků. Zde se nachází 97 m vysoký skalní útes Ásmundarstakkur, na kterém žijí tisíce papuchalků.[3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Dostupné online.
  2. Sandvík / Færøerne / faroeislands.dk. www.faroeislands.dk [online]. [cit. 2020-12-22]. Dostupné online. 
  3. a b Nýggi Hvalbiartunnilin verður skotin ígjøgnum týsdagin. dagur.fo [online]. [cit. 2020-12-21]. Dostupné online. (faersky) 
  4. a b Sandvík Kirkja. www.danske-kirker.dk [online]. [cit. 2020-12-22]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-03-25. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]