Runit

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Runit
Runit Dome, úložiště jaderného odpadu na ostrově Runit.
Runit Dome, úložiště jaderného odpadu na ostrově Runit.
Runit
Runit
StátMarshallovy ostrovyMarshallovy ostrovy Marshallovy ostrovy
Topografie
Rozloha0,436 km²
Zeměpisné souřadnice
Osídlení
Počet obyvatelneobydleno
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ostrov Runit je jedním ze 40 ostrovů atolu Eniwetok v Marshallových ostrovech. Ostrov leží v severovýchodní části atolu Eniwetok, který měří na 3100 metrů na délku a 263 metrů široký. Rozloha ostrova je asi 46,3 hektarů. V severní časti ostrova se nachází kráter vytvořený jaderným testem v roce 1958, který je překryt betonovým dómem o průměru 120 metrů.

Jaderné testy[editovat | editovat zdroj]

První testy jaderných zbraní byly na ostrově prováděny v rámci operace Redwing. 4. května 1956 byl proveden jaderný test Lacrosse, který vytvořil dnes zatopený kráter v severní laguně ostrova. Kráter se nachází východně od severního cípu ostrova.

Dne 5. května 1958 byl v rámci operace Hardtack I proveden test jaderné zbraně zvaný Kaktusová exploze o síle 18 kT. Výsledkem testu byl kráter o průměru více než 100 metrů. Celkově bylo na ostrově Runit provedeno 14 jaderných testů.

V letech 1977 až 1980 provedla americká armáda operaci za účelem vyčištění atolu Eniwetok od jaderného spadu. V rámci operace bylo 101 498 kubických metrů radioaktivního odpadu, včetně zbytkového plutonia, uloženo do kráterů Kaktus. Kráter byl překryt cementovou kopulí. Operační náklady činily 239 milionů dolarů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Runit (Insel) na německé Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Bikini po šedesáti letech: radiace pořád zvýšená. Týden [online]. 2016-06-09 [cit. 2018-01-18]. Dostupné online.