Rumunská akademie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rumunská akademie
ZakladatelVincențiu Babeș, George Bariț, Ioan D. Caragiani, Timotei Cipariu, Dimitrie Cozacovici, Ambrosiu Dimitrovici, Alexandru Hâjdeu, Ion Heliade Rădulescu, Iosif Hodoș, Alexandru Hurmuzaki, Andrei Mocioni, Gavriil Munteanu, Alexandru Roman, Ion G. Sbiera, Constantin Stamati, Ioan Străjescu, Vasile Alecsandri, Ştefan Gonata, Nicolae Ionescu, August Treboniu Laurian, Titu Maiorescu, Ion C. Massim, Constantin Negruzzi, C. A. Rosetti a V. A. Urechia
Vznik1. dubna 1866
Souřadnice
Generální tajemníkVictor Voicu
LídrIonel Valentin Vlad
Oficiální webwww.academiaromana.ro/def2002eng.htm
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rumunská akademie (rumunsky: Academia Română) je kulturně-vědecká instituce sídlící v rumunském hlavním městě Bukurešti, na náměstí Calea Victoriei. Byla založena 1. dubna 1866 pod názvem Societatea Literară Română.[1] Jejími cíli bylo kultivovat rumunský jazyk, rozvíjet rumunskou literaturu, studovat rumunské dějiny a přispívat k rozvoji všech věd v Rumunsku. K jedním ze základních projektů akademie patřil Rumunský slovník (Dicționarul explicativ al limbii române). Otcem zakladatelem byl rumunský politik Constantin Alexandru Rosetti. K zakládajícím členům patřili též Vasile Alecsandri, Ion Heliade Rădulescu (první prezident), Titu Maiorescu, George Bariț nebo Timotei Cipariu. V letech 1876–1882, 1884–1887, 1890–1893 a 1894–1895 byl prezidentem akademie Ion Ghica, v letech 1887-1890 Mihail Kogălniceanu. Oba byli premiéry Rumunska, což dosvědčuje politický význam akademie v 19. století. Současný název nese organizace od roku 1879.[2] V roce 1867 byla zřízena knihovna akademie (Bibilioteca Academiei Române). V současnosti disponuje sedmi miliony svazky. Akademie má též vlastní nakladatelství. V roce 1935 si zástupci přírodních a exaktních věd, nespokojení s nedobře fungující vědeckou sekcí Rumunské akademie a nedostatečným zastoupením vědců v ní (pouhých 12 křesel) založili Rumunskou akademii věd. Zástupci Rumunské akademie se obrátili v roce 1938 na soud, který odštěpenecké organizaci zakázal užívat název akademie, načež se přejmenovala na Rumunský institut věd. V roce 1940 se vrátila k původnímu názvu. Řevnivost přetrvala a roku 1948 nový komunistický režim Rumunskou akademii věd násilně začlenil do Rumunské akademie. V roce 2007 se však Rumunská akademie věd znovu osamostatnila.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Romanian Academy na anglické Wikipedii a Romanian Academy of Sciences na anglické Wikipedii.

  1. A Brief History. acad.ro [online]. [cit. 2023-09-22]. Dostupné online. 
  2. Romanian Academy. www.interacademies.org [online]. [cit. 2023-09-22]. Dostupné online. (GB) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]