Rudý déšť v Kérale

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vzorek rudého deště

Rudý déšť v Kérale je atmosférický jev, který byl opakovaně pozorován na řadě míst Malabárského pobřeží v jihoindickém státě Kérala. Voda zbarvená jako krev zde padala z nebe např. v letech 1818, 1896, 1957 a 2012, nejdelší a nejlépe zdokumentovaný rudý déšť se objevoval v období od 25. července do 23. září 2001.[1] Šlo o krátké, nejvýše dvacetiminutové přeháňky omezené na malé území, někdy doprovázené normálním deštěm. Podle odhadů za toto období spadlo na zem s vodou celkem 50 000 kg částic o velikosti do deseti mikrometrů, zbarvených červeně, někdy také žlutě nebo zeleně. Bylo pozorováno, že listy zasažené barevným deštěm usychají a padají ze stromů, ačkoli pH vody bylo neutrální. Objevilo se vysvětlení, že voda byla zabarvena prachem zvířeným při dopadu meteoritu, případně krví netopýrů zasažených meteoritickými úlomky.[2]

Vzorky deště zkoumalo National Centre for Earth Science Studies v Tiruvanantapuramu. Analýza za použití hmotnostní spektrometrie prokázala, že barevné částice jsou tvořeny převážně uhlíkem a kyslíkem, bylo v nich nalezeno také železo, titan a měď. Obsahovaly také aminokyseliny jako fenylalanin a arginin. Oficiální zpráva je označila za výtrusy běžné řasy Trentepohlia, které se blíže nespecifikovaným způsobem dostaly do vyšších vrstev atmosféry.[3] Indičtí vědci Godfrey Louis a Chandra Wickramasinghe však publikovali práce o možném mimozemském původu krvavého deště a o jeho souvislosti s hypotézou panspermie.[4]

Případem byl inspirován indický vědeckofantastický film Red Rain.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ABREU, Kristine De. Natural Wonders: Red Rain » Explorersweb [online]. 2022-08-03 [cit. 2023-06-22]. Dostupné online. 
  2. Red rain in Kerala - New World Encyclopedia. www.newworldencyclopedia.org [online]. [cit. 2023-06-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. RECESS, Weekly. Mystery SOLVED: blood Rain in India. Weekly Recess [online]. [cit. 2023-06-22]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. The Extraordinary Tale of Red Rain, Comets and Extraterrestrials. MIT Technology Review [online]. [cit. 2023-06-22]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]