Romský feminismus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeden ze symbolů romského feminismu

Romský feminismus je feministický směr, který prosazuje rovnost pohlaví, boj proti sociálním nerovnostem a obranu integrace žen do různých společenských hnutí.

Hlavní projevy[editovat | editovat zdroj]

Hlavní myšlenkou romského feministického hnutí je, že výše uvedené principy a procesy jsou slučitelné se zachováním kultury a hodnot Romů.[1][2] V průběhu historie byla romská etnická skupina kvůli svým zvláštnostem různými společnostmi opovrhována a pronásledována. Přesto je jednou z nejpočetnějších menšin na světě. Mnohé skupiny si dodnes zachovávají charakteristickou kulturu s vlastním jazykem, tradicemi či zvyky.[1]

Romský feminismus ve Španělsku[editovat | editovat zdroj]

Počátky romského feministického hnutí ve Španělsku se datují od roku 1990, kdy vzniklo první romské feministické ženské sdružení v GranaděAsociación de Mujeres Gitanas ROMI.[3] Mezi aspekty, které toto sdružení nejvíce hájí, patří přístup k bydlení, vzdělání a zviditelnění žen. Ačkoli existuje i řada dalších, například normalizace sexuální rozmanitosti.[1]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gypsy feminism na anglické Wikipedii.

  1. a b c VENZALÁ, Clara R. Feminismo romaní: esbozando la nueva mujer gitana en España. El Orden Mundial - EOM [online]. 2018-10-11 [cit. 2022-06-19]. Dostupné online. (španělsky) 
  2. S.L, EDICIONES PLAZA. Feminisme gitano en lluita per a una societat inclusiva. Cultur Plaza [online]. [cit. 2022-06-19]. Dostupné online. (španělsky) 
  3. Mujeres y gitanas | Periódico Diagonal. www.diagonalperiodico.net [online]. [cit. 2022-06-19]. Dostupné online.