Rifugio Marco e Rosa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rifugio Marco e Rosa
Základní informace
Výstavba1913
Poloha
AdresaLanzada, ItálieItálie Itálie
PohoříBernina
Nadmořská výška3 609 m
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rifugio Marco e Rosa, celým názvem Rifugio Marco e Rosa De Marchi - Agostino Rocca al Bernina, (německy Marco e Rosa-Hütte) je nejvýše položené vysokohorské útočiště v italském regionu Lombardie v údolí Valtellina a v celých Východních Alpách. Nachází se v nadmořské výšce 3609 m n. m. v horské skupině Bernina na území obce Lanzada a patří do sekce Valtellina CAI. Chata je v provozu od konce června do poloviny září a na jaře pro skialpinisty a pojme 48 nocležníků. Má také zimní a nouzový tábor s dalšími 38 místy na spaní.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Chata se nachází na jihozápadním okraji hřebene Spalla na Piz Bernina (4047 m n. m.) na klasické vrcholové trase na Piz Bernina, jen několik set metrů od hranic mezi Itálií a Švýcarskem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První útulek s 12 místy k přespání byl postaven v roce 1913 díky finanční pomoci Marca De Marchiho a Rosy Curioni a na počest obou dobrodinců byl po nich pojmenován. Na realizaci projektu se podílelo několik italských a švýcarských horských vůdců. V roce 1964 postavila sekce CAI Valtellina nové a větší Rifugio o něco výše než stará chata. Tato byla v letech 2002 až 2003 zbourána a kompletně přestavěna. Novou moderní budovu finančně podpořil region Lombardie a rodina Rocca. Na počest rodiny Rocca bylo nové Rifugio dodatečně pojmenováno po Agostinu Roccovi, zakladateli a manažerovi argentinského koncernu Techint, který zahynul při leteckém neštěstí v roce 2001. Stará chata, postavená v roce 1913, slouží jako nouzový a zimní bivak.

Uprostřed snímku nové a staré Rifugio Marco e Rosa na hřebeni Piz Bernina.

Přístupy na chatu[editovat | editovat zdroj]

Dostupné vrcholy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]