Reda (řeka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Reda
Základní informace
Délka toku51 km
Plocha povodí480 km²
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Úmoří, povodí
Baltské moře
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Reda je řeka nachazející se v okrese Wejherowo a okrese Puck v Kašubsku v Pomořském vojvodství v severním Polsku. Patří do úmoří Baltského moře. Délka řeky je 50 km.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

Řeka Reda pramení v Puszczy Wierchucińskiej v chráněné oblasti Użytek ekologiczny Źródliska Redy u vesnice Strzebielino v gmině Łęczyce v okrese Wejherowo. Tok řeky směřuje po celé délce nejprve převážně severovýchodním směrem a pak převážně východním směrem. U vesnice Słuszewo se do Redy zleva vlévá potok Słuszewska Struga. Dále řeka napájí jezero Orle s přilehlými rybníky. Za jezerem Orle je tok řeky také regulován umělým kanálem Kanał Reda, který byl využíván ještě v 60. letech 20. století k dopravě pro cementárnu ve Wejherově. Dále řeka protéká vesnicí Orle a u vesnice Bolzewo se do ní zprava vlévá řeka Bolszewka. Pak řeka meandruje severní částí Malého Trojměstí (městy Wejherowo a Reda). Ve Wejherowu se do Redy zprava vlévá potok Cedron. V obci Ciechocino vzniká odtokem Redy Kanał Mrzezino. Nakonec v přírodní rezervaci Beka (Rezerwat Przyrody Beka) vytváří mokřadovou deltu a vtéká do Pucké zátoky Baltského moře.[1][2][3][4]

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Reda je také využívána vodáky ke sjíždění a rybáři.[3][4]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Reda - Rzeka bliska, lecz nieznana [online]. [cit. 2022-01-28]. Dostupné online. (polsky) 
  2. Rzeka Reda. InfoGdańsk [online]. 2020-04-29 [cit. 2022-01-28]. Dostupné online. (polsky) 
  3. a b Rzeka Reda, odcinek z Wejherowa do Redy - Traseo.pl. www.traseo.pl [online]. [cit. 2022-01-28]. Dostupné online. (polsky) 
  4. a b Reda - rzeka o zróżnicowanym krajobrazie. trojmiasto.pl [online]. 2017-07-26 [cit. 2022-01-28]. Dostupné online. (polsky)