Rastrové snímání

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rastrové snímání (anglicky raster scan) je způsob, jakým se detekuje a zpětně rekonstruuje televizní obraz a jakým většina počítačových bitmapových systémů ukládá a přenáší obrázky. Slovo rastr pochází z latinského výrazu pro hrábě, kvůli podobnosti se stopami, které zanechávají v rovnoběžných liniích snímání.

Při rastrovém snímání je obraz „rozřezán“ na pruhy (většinou horizontální) nazývané „scan lines“ – linie snímání. Každá linie může být přenášena ve formě analogového signálu, jako tomu je u televize, nebo může být rozdělena na jednotlivé pixely pro pozdější použití v počítači.

Historie[editovat | editovat zdroj]

  • V roce 1884 byl koncept rastrového snímání nedílnou součástí mechanické televize na principu diskového snímání – patent Paula Nipkowa.
  • Max Dieckmann a Gustav Glage byli první, kteří zobrazili tehdejší rastrový obraz pomocí katodové trubice (CRT). Svou techniku si nechali patentovat v Německu v roce 1906. Nebylo upřesněno, jestli použili slovo rastr nebo jiný výraz.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Raster scan na anglické Wikipedii.

  1. Pierre Mertz and Frank Gray, A Theory of Scanning and Its Relation to the Characteristics of the Transmitted Signal in Telephotography and Television (Teorie snímání a jeho vztah na vlastnosti přenášeného signálu v telefotografii a televizi), Bell System Technical Journal, Vol. 13, pp. 464-515, July, 1934

Související články[editovat | editovat zdroj]