Přeskočit na obsah

Radiomagnetofon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ghetto Blaster

(Kazetový) radiomagnetofon, kazetofon (hovorově také kazeťák; s možností nahrávání radiorekordér; anglicky boombox (převzato i do ruštiny – бумбокс), ghetto blaster, jambox aj.) je označení pro přenosný přehrávač audiokazet obsahující také radiopřijímač. Anglický název ghetto blaster odráží oblibu členů afroamerické a hispánské subkultury v USA v používání hlasitě hrajících magnetofonů na veřejnosti.

První kazetový radiomagnetofon vyvinula a uvedla na trh v roce 1966 nizozemská firma Philips, která též vyvinula kompaktní audiokazety Philips. Poprvé tak bylo bylo možné nahrávat rozhlasové vysílání na kazety bez kabelů nebo mikrofonů. To předchozí samostatné kazetové magnetofony vyžadovaly s negativním vlivem na kvalitu nahrávky.[1] Následně byly v 70. letech 20. století radiomagnetofony vyvíjeny v Japonsku. Ty se staly populárními pro malé rozměry a vysokou kvalitu nahrávek.[2] Japonské radiomagnetofony tak ovládly velkou část evropského trhu včetně Československa.

Novodobé radiomagnetofony často zvládnou např. automaticky naladit rozhlasové stanice a díky funkci RDS zobrazit i název stanice a vysílané skladby. Kazetové přehrávání se u nich stále vyskytuje, nicméně bývá nezřídka nahrazeno přehrávačem kompaktních disků a USB slotem na flash disky. Některé disponují i funkcí Bluetooth pro spárování např. s mobilním telefonem.

Radiomagnetofony v Československu

[editovat | editovat zdroj]

Radiomagnetofony zahraniční výroby byl v tehdejším Československu v prodeji v 70. letech 20. století v síti prodejen Tuzex (tedy ne za československou měnu). Jejich nevýhodou bylo, že umožňovaly příjem signálu VKV v tzv. „západní normě“, zatímco československé vysílače vysílaly na jiných frekvencích, v tzv. „normě OIRT“.[3]

Domácí výrobek Tesly Pardubice, radiomagnetofon K203 Diamant, byl představen na Mezinárodním veletrhu spotřebního zboží v Brně v roce 1981.[4] Ještě téhož roku byl uveden na trh, vyráběl se současně v Polsku pod obchodním názvem Daria.[5]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Boombox na anglické Wikipedii.

  1. BIJSTERVELD, Karin; DIJCK, José van. The Guide to United States Popular Culture. [s.l.]: Amsterdam University Press com/books?id=ribkrdRrkkEC&dq=philips+radio+recorder&pg=PA25 Dostupné online. ISBN 978-90-8964-132-8. 
  2. Pat Browne ed., The Guide to United States Popular Culture (Wisconsin: University of Wisconsin Press, 2001), 110.
  3. Inzerát Prodej: Tuzex radiomagnetofon. Rovnost. 1977-04-06, s. 7. Dostupné online po registraci. Dostupné online. ISSN 0862-7967. (cz) 
  4. Elektronika na MVSZ Brno. Amatérské radio. 1981-06-23. Dostupné online po registraci. Dostupné online. ISSN 0322-9572. (cz) 
  5. Náš interview. Amatérské radio. 1983-09-12, s. 361. Dostupné online po registraci. Dostupné online. ISSN 0322-9572. (cz) 

Související články

[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]