Rachel Mwanzaová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Rachel Mwanzaová
Narození1997 (26–27 let)
Kinshasa
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rachel Mwanzaová (* 1997 Mbuji-Mayi) je herečka z Demokratické republiky Kongo.

Pochází z provincie Kasai, v dětství se s rodinou přestěhovala do Kinshasy. Po rozvodu rodičů a odchodu matky za prací do Angoly zůstala Rachel se sourozenci v péči babičky, pro nedostatek financí nemohla chodit do školy. Po obvinění z čarodějnictví byla vyhnána z domu a žila čtyři roky mezi bezprizornými dětmi zvanými chégué.[1]

Jako herečku ji objevil belgický režisér Marc-Henri Wajnberg, který ji obsadil do filmu Děti z Kinšasy. Mezinárodní úspěch jí přinesla hlavní role Komony v kanadském válečném dramatu Malá čarodějka (Rebelle, 2012), režírovaném Kimem Nguyenem a nominovaném na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Získala Stříbrného medvěda na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu,[2] cenu za nejlepší ženský herecký výkon roku obdržela také na Tribeca Film Festivalu, Canadian Screen Awards a Gala Québec Cinéma. V roce 2018 natočila další film Troisièmes noces.

Vydala autobiografickou knihu Survivre pour voir ce jour a přednášela o svých životních osudech na pařížské konferenci TED.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. A portrait of Rachel Mwanza: from the streets of Kinshasa to the red carpet [online]. Humanium, 2014-04-02 [cit. 2019-03-12]. Dostupné online. (angličtina) 
  2. Berlinale vyhrálo vězeňské drama Cézar musí zemřít, Češi odjíždí s prázdnou. iDNES.cz [online]. 2012-02-18 [cit. 2019-03-12]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]