Partido Independentista Puertorriqueño

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vlajka 'Partido Independentista Puertorriqueño'
V pozadí vlajky 'Partido Independentista Puertorriqueño'

Partido Independentista Puertorriqueño zkratkou PIP (česky Portorická strana nezávislosti, Strana pro nezávislost Portorika) je portorická sociálně demokraticky orientovaná politická strana usilující o nezávislost Portorika.

V portorické sněmovně a senátu má v současnosti (volby 2004) po jednom poslanci (sněmovna má 51 členů, senát 27) a je tak nejslabší ze 4 portorických stran zastoupených v parlamentu. Jejím současným předsedou je Rubén Berríos Martínez. Strana se ostře vyhraňovala proti Válce v Iráku.

Portorická vlajka je inspirována vlajkou kubánskou i vlajkou USA, příznivci svazku s USA používají spíš tmavě modrou barvu (podobný odstín jako vlajka USA), příznivci samostatnosti světle modrou

Historie[editovat | editovat zdroj]

Strana byla založena v roce 1946 Gilbertem Concepción de Gracia a je tak druhou nejstarší politickou portorickou stranou (nejstarší je Partido Popular Democrático, Lidová demokratická strana). Svůj největší úspěch zažila ve volbách v roce 1972. Rok poté schválila na stranickém shromáždění návrh svého předsedy Rubéna Berríose Martíneze, kterým odmítla marxismus a přiklonila se k sociálně demokratickému směru.

Ve volbách v roce 2004 straně hrozilo, že se nedostane do parlamentu, nakonec však své parlamentní zastoupení obhájila a za stranu byla do sněmovny poprvé zvolena žena (María de Lourdes Santiago).

Pro volby v roce 2020 byl kandidátem strany Juan Dalmau. Získal 175 402 hlasů a umístil se na čtvrtém místě s rekordem 13,58 % hlasů, což je druhý nejlepší volební výkon v historii PIP. Vzhledem k tomu, že Movimiento Victoria Ciudadana (Hnutí za vítězství občanů) získalo 179 265 hlasů a umístilo se na třetím místě s 13,95 % hlasů, jde o největší podíl portorických hlasů (27,53 %), jaký kdy získaly levicové strany v Portoriku.

Významní členové strany[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]