Premiér (seriál)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Premiér
Žánrfilmová komedie
ScénářJaromír Soukup
HrajíJaromír Soukup
Čestmír Řanda mladší
Šárka Sedláková
Země původuČeskoČesko Česko
Jazykčeština
Počet řad1
Počet dílů9
Premiérové vysílání
StaniceTV Barrandov
Vysíláno9. října 2019 – 22. října 2019
Premiér na ČSFD, SZ
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Premiér je český sitcomový televizní seriál premiérové vysílaný v roce 2019 na TV Barrandov. Seriál pojednává o úřadu vlády a titulní roli nově zvoleného českého premiéra Pavla Diviše ztvárnil sám vlastník a ředitel televize Jaromír Soukup, který v době premiéry seriálu uváděl a moderoval devět dalších pořadů Barrandova.[1][2] První díl byl premiérově odvysílán 9. října 2019.[3] Celkem vzniklo devět epizod, poslední z nich byla uvedena 22. října 2019. Běžná stopáž dílu činila 20 minut, tvůrci pořadu ani jednotliví herci nebyli v titulcích seriálu uvedeni.

Příběh[editovat | editovat zdroj]

Pavel Diviš je jako vítěz voleb jmenován prezidentem Milošem Zemanem novým českým předsedou vlády. Jako premiér pak musí řešit každodenní problémy vlády.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Jaromír Soukup Pavel Diviš, předseda vlády
Šárka Sedláková[4] Marcela Nováková, tajemnice premiéra
Čestmír Řanda mladší[4] Ivan, premiérův řidič a bodyguard

Přijetí[editovat | editovat zdroj]

Následující den po odvysílání prvního dílu získal seriál na žebříčku fanouškovské Česko-Slovenské filmové databáze pozici nejhoršího seriálu všech dob s hodnocením 2 %.[5]

Dle filmové a televizní kritičky Mirky Spáčilové z MF DNES „Jaromír Soukup nehraje, protože to neumí, sitcom čili situační komedie to není, jelikož neobsahuje ani situace, ani komiku, a neparoduje politiky, nýbrž bezděčně úkaz jménem Soukup.“[6]

Jaroslav Totoušek z Lidovek.cz v prvních dojmech uvedl: „Premiér působí jako one man show složená z na sebe nenavazujících skečů. Jistý záměr vtipnosti je ze seriálu cítit, ale všechny hlášky a situace vyznívají na prázdno. […] Bizární na Premiérovi je také podivně roztřesená kamera s ještě podivuhodnější absencí citu pro detail. […] Nejlepší by bylo zapomenout a předstírat, že se to všechno vůbec nestalo.“[7]

Podle Petra Bittnera z Deníku Referendum „TV Barrandov přinesla bezpochyby zcela nový rozměr televizní nekvality. A Jaromír Soukup je sám o sobě mimořádný televizní antitalent. […] Jaromír Soukup nás zkrátka drží v emocionálním šachu: je moc nešťastný na to, aby se mu šlo smát, a moc špatný na to, aby na něj šlo útočit.“[8]

Michal Zlatkovský z iROZHLASu po odvysílání prvních sedmi dílů uvedl, že se Soukup se seriálem „odvažuje tam, kam se člověk dosud nevydal“. Připomněl, že Soukup v trojjediné úloze hlavního protagonisty, showrunnera i sponzora svého pořadu je nezastavitelný a nikdo mu nemůže zabránit v tom, aby „neohroženě hledal limity televizní tvorby“.[4] Podle Zlatkovského „herci, jejichž jediná předešlá zkušenost s televizní kamerou je zřejmě komparz v Soudkyni Barbaře“, jsou „bezelstně upřímní“ ve svém amatérském zápalu, sám Soukup je pak „i v porovnání se zbytkem osazenstva naprostý antiherec“. S amatérskou produkcí a „estetikou béčkového porna“ však tvůrci i záměrně pracují. Zlatkovský shrnul, že seriál „překračuje žánrové hranice způsobem, na jaký si netroufne ani většina zahraniční produkce. […] Zároveň zvládá to samé i s hranicemi vkusu.“[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. TV Barrandov bude vysílat sitcom Premiér, hlavní role se ujal Soukup. iDNES.cz [online]. 2019-10-07 [cit. 2019-10-10]. Dostupné online. 
  2. Premiér Soukup na TV Barrandov: LSD trip nepříčetného miliardáře. Reflex.cz [online]. [cit. 2019-10-10]. Dostupné online. 
  3. ROŽÁNEK, Filip. TV Barrandov nasazuje sitcom s Jaromírem Soukupem v roli premiéra. Lupa.cz [online]. [cit. 2019-10-10]. Dostupné online. 
  4. a b c d ZLATKOVSKÝ, Michal. Premiér Jaromíra Soukupa: Nikým nezastavitelný experiment, který nemá obdoby. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2019-10-19 [cit. 2019-10-19]. Dostupné online. 
  5. Premiér Jaromíra Soukupa je nejhorší seriál všech dob. V žebříčku ČSFD je na posledním místě (aktualizováno). AVMania.zive.cz [online]. [cit. 2019-10-10]. Dostupné online. 
  6. PRVNÍ DOJMY: Jaromír Soukup je Premiér. Naštěstí ještě ne premiér. iDNES.cz [online]. 2019-10-10 [cit. 2019-10-10]. Dostupné online. 
  7. TOTOUŠEK, Jaroslav. PRVNÍ DOJMY: Peklo s Premiérem. Vydejme Soukupův sitcom k trestnímu stíhání. Lidovky.cz [online]. MAFRA, 2019-10-10 [cit. 2019-10-16]. Dostupné online. 
  8. BITTNER, Petr. Petr Bittner: Musíme si promluvit o Jaromíru Soukupovi. Deník Referendum [online]. 2019-10-14 [cit. 2019-10-16]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]