Potok Rynarzewski

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Potok Rynarzewski
Základní informace
Délka toku3,33 km
SvětadílEvropa
Pramen
Ústí
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Potok Rynarzewski (známý také jako Potok Renuszewski) se nachází v Oliwě, městské čtvrti Gdaňsk v Pomořském vojvodství v Polsku. Potok patří do povodí potoka Potok Oliwski (Jelitkowski) a úmoří Baltského moře. Potok má název podle vesnice Rynarzewo, kterou protéká.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Potok pramení nedaleko vrcholu kopce Lisie Wzgórze (130 m n. m.) v jižní části Trojměstského krajinného parku (Trójmiejski Park Krajobrazowy). Potok krátce teče severním směrem a pak se stáčí k východu do Doliny Rynarzewské (podél ulice Spacerowe), napájí dva rybníky a v Rynarzewu, opouští Trojměstský krajinný park. Dále se tok potoka stáčí k jihozápadu a dostává se do ZOO Gdaňsk-Oliwa (Ogród Zoologiczny Gdańsk-Oliwa), která jeho tok využívá v některých expozicích zvířat. V ZOO se potok stáčí k jihu, protéká Dolinou Lesního mlýna (Dolina Leśnego Młyna) a stáčí se pak k jihovýchodu. Nedaleko vodního hamru (Kuźnia Wodna w Oliwie) se zleva vlévá do potoka Potok Oliwski. Délka potoka je cca 3,33 km.[1][2][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. POTOK RYNARZEWSKI – Encyklopedia Gdańska. www.gedanopedia.pl [online]. [cit. 2021-10-14]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-04-17. 
  2. Lista potoków i rowów. Gdańskie Wody [online]. [cit. 2021-10-14]. Dostupné online. (polsky) 
  3. REDAKCJA. W zoo w Gdańsku odnowią dom dla afrykańskich ptaków i przebudują Potok Rynarzewski. Dziennik Bałtycki [online]. 2021-03-17 [cit. 2021-10-14]. Dostupné online. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]