Portál:Sport/VYBRANÝ ČLÁNEK/9

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Serena Williamsová na US Open 2013
Serena Williamsová na US Open 2013

Tenisová sezóna Sereny Williamsové 2013 znamenala pro americkou tenistku šestý návrat na pozici světové jedničky a dominantní postavení v průběhu roku. Sezóna pro ni začala 30. prosince, když navázala na 12zápasovou neporazitelnost z předešlého ročníku. Na turnajích se probojovala do třinácti finále dvouhry, z nichž jedenáct vyhrála. Dosáhla tak na svůj největší počet titulů během jedné sezóny a získala nejvíce trofejí v ženském tenise od roku 1997, kdy Martina Hingisová vyhrála dvanáct turnajů.

Z dvouhry Grand Slamu si připsala šestnáctý a sedmnáctý kariérní titul, když po jedenácti letech zvítězila na French Open a v září slavila pátou trofej na US Open. Dominovala také na antuce, když na tomto povrchu ani jednou neprohrála. S poměrem utkání 28–0 vyhrála všech pět antukových turnajů, do nichž nastoupila. Série 34zápasové neporazitelnosti byla nejdelší v celé její kariéře. Celoroční úspěšnost výher 95,1 % představovala vůbec nejvyšší hodnotu u jakékoli hráčky od roku 1990. Současně se stala první tenistkou v historii, která během jedné sezóny vydělala přes 10 miliónů dolarů, když její zisky dosáhly částky 12 385 572 dolarů.

Poslední událostí sezóny se pro ni stal istanbulský Turnaj mistryň, kde podruhé v řadě vyhrála všech pět utkání a odvezla si čtvrtý titul.