Portál:Sport/VYBRANÝ ČLÁNEK/50

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hráči CSKA Moskva v Evropské lize 2011
Hráči CSKA Moskva v Evropské lize 2011

PFK CSKA Moskva (rusky: Профессиональный футбольный клуб ЦСКА Москва, tj. Profesionální fotbalový klub CSKA Moskva) je ruský fotbalový klub, založený v Moskvě v roce 1911. Je sedminásobným mistrem Sovětského svazu a po jeho rozpadu čtyřnásobným mistrem ruské Premier Ligy.

Klub vznikl jako OLLS (rusky: Общество любителей дыжного спорта, Spolek přátel lyžování), od roku 1923 byl součástí armádního klubu, který se v roce 1960 přejmenoval na současný CSKA (rusky: Центральный спортивный клуб армии, tj. Ústřední sportovní klub armády). V současnosti je to profesionální klub ve formě akciové společnosti, v němž ale má nadále podíl i ruské ministerstvo obrany.

Sovětský titul získal poprvé v roce 1946 a do roku 1951 ovládal sovětskou ligu, když vyhrál celkem pět ze šesti ročníků. Poté ale v období až do roku 1990 získal jen jeden titul. Znovu se na ruskou špičku vrátil po roce 2003. V roce 2005 vyhrál ve finále Poháru UEFA (nynější Evropská liga UEFA) nad lisabonským Sportingem 3:1 a stal se prvním ruským držitelem této trofeje.

Mezi nejslavnější hráče, kteří v CSKA působili, patří Vladimir Fedotov, Grigorij Fedotov, Albert Šestěrňov. Ze zahraničních posil se proslavil zejména brazilský útočník Vágner Love. Fotbal za CSKA hrál ve 40. letech i Vsevolod Bobrov, který se ještě víc proslavil jako hokejista. Od roku 2009 je hráčem CSKA český reprezentant Tomáš Necid, v letech 2003 až 2005 tam hrál Jiří Jarošík.

Klub hraje v červenomodré kombinaci, hráčům se přezdívá armejci (vojáci) nebo též koně, podle toho, že jejich stadion byl vybudován na místě původního hipodromu.