Přeskočit na obsah

Portál:Sport/VYBRANÝ ČLÁNEK/45

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Standardní tanec
Standardní tanec

Taneční sport je sportovní disciplína, která vychází ze společenského tance. Taneční páry, tedy muž a žena, tancují zvolené figury podle předepsaných pravidel na tanci odpovídající hudbu a snaží se co nejlépe vyjádřit charakteristické rysy tance i rytmus, melodii a strukturu hudby.

Závodí se v latinsko-amerických tancích, kterými jsou samba, cha-cha, rumba, paso doble a jive, a ve standardních tancích, což jsou waltz, tango, valčík, slowfox a quickstep. Dalšími disciplínami jsou soutěže v deseti tancích, tedy v kombinaci standardních i latinsko-amerických tanců, soutěže formací (6-8 párů tančí společnou choreografii), nebo soutěže v jednotlivých tancích, včetně soutěží v polce. Tanečníci se dělí do kategorií podle věku (od dětí přes juniory, mládež, hlavní kategorii dospělých po seniory) a podle statusu (pořádají se též soutěže profesionálů a také soutěže typu „učitel-žák“).

Nejprestižnějšími soutěžemi jsou mistrovství světa dospělých a profesionálů a také některé tradiční lokální soutěže, zejména Blackpool Dance Festival v anglickém Blackpoolu nebo German Open Championships ve Stuttgartu. Světová federace tanečního sportu (WDSF) vznikla v roce 1957, navazovala na tradici Mezinárodní taneční federace pro amatéry, kterou založili v roce 1935Praze.