Portál:Sport/VYBRANÝ ČLÁNEK/3

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
René Higuita v roce 2007
René Higuita v roce 2007

René Higuita (* 27. srpna 1966, Medellín) je bývalý kolumbijský fotbalový brankář. Proslul odvážnými výpady do pole, proměňováním pokutových kopů a různými efektními kousky, z nichž nejslavnější byl „kop škorpióna“. Za kolumbijskou reprezentaci odehrál v letech 1987 až 1999 68 zápasů, v nichž dal tři branky.

Většinu kariéry strávil v Jižní Americe, kromě kolumbijských klubů působil také v Mexiku, Ekvádoru a Venezuele, krátký čas strávil také ve španělském Realu Valladolid, kde byl později také trenérem brankářů.

Hrál na mistrovství světa 1990. Kolumbie postoupila ze skupiny, ve které mj. remizovala s pozdějším vítězem turnaje Německem 1:1. V semifinále proti Kamerunu ale při pokusu o další sólovou akci v poli ztratil Higuita míč v souboji s Rogerem Millou a ten skóroval do prázdné branky. Kamerun vyřadil Kolumbii po vítězství 2:1 v prodloužení.

Účast na MS 1994 mu unikla proto, že byl ve vězení kvůli kontaktům s drogovým baronem Pablem Escobarem.

Jeho slavný „kop škorpióna“ vypadal tak, že na brankové čáře vyskočil, vymrštil nohy za svými zády a jejich patami vykopl míč přes hlavu z branky. Asi nejslavněji předvedl tento kousek proti střele Jamieho Redknappa v přátelském utkání Anglie – Kolumbie na stadionu ve Wembley v roce 1995.