Portál:Sport/VYBRANÝ ČLÁNEK/23

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Překážky postavené pro Zlatou ligu v Oslo v roce 2008
Překážky postavené pro Zlatou ligu v Oslo v roce 2008

Zlatá liga byla prestižní atletický seriál pořádaný mezinárodní atletickou federací IAAF v letech 19982009. Cílem pro každého atleta bylo vyhrát všechny závody v průběhu seriálu a tím získat podíl na jackpotu.

Vítězové všech mítinků si zpočátku mezi sebou dělili prémii ve výši jednoho milionu dolarů. Do Zlaté ligy patřily nejprve mítinky Bislett Games v Oslo, Weltklasse v Curychu, Memorial Van Damme v Bruselu a ISTAF v Berlíně. Později se program měnil a počet mítinků se ustálil na šesti. V roce 2006 došlo ke změně v rozdělování prémií, polovinu si rozdělili všichni účastníci s pěti vítězstvími, druhou jen absolutní vítězové, tedy ti, kteří vyhráli všech šest závodů.

Prvními vítězi Zlaté ligy byli v roce 1998 Marion Jonesová, Haile Gebrselassie a Hicham El Guerrouj. Guerroujovi se to pak povedlo ještě třikrát a je nejúspěšnějším účastníkem historie Zlaté ligy. Jen dvakrát se stalo, že celou prémii získal jediný atlet: V roce 2003 se to povedlo Marii Mutolaové a o dva roky později Taťáně Lebeděvové.

V roce 2010 byla nahrazena Diamantovou ligou.