Portál:Sport/VYBRANÝ ČLÁNEK/13

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jevgenij Pljuščenko na ME 2012
Jevgenij Pljuščenko na ME 2012

Jevgenij Pljuščenko (* 3. listopad 1982, Solnečnoje, Chabarovský kraj) je bývalý ruský krasobruslař. Patří mezi nejúspěšnější krasobruslaře v celé historii. Startoval na čtyřech olympijských hrách a na všech získal medaili. Je též sedminásobným mistrem Evropy a trojnásobným mistrem světa.

Na zimních olympijských hrách v Salt Lake City v roce 2002 získal stříbrnou olympijskou medaili, kdy bodově zaostal pouze za svým krajanem Alexejem Jagudinem. Na zlato dosáhl a olympijským vítězem se stal až na Zimních olympijských hrách v Turíně v roce 2006, kdy druhému Stéphanu Lambielovi nadělil více než dvacetibodový rozdíl. Na Zimních olympijských hrách ve Vancouveru v roce 2010, na které se vrátil po tříleté pauze, se dokázal znovu dostat na stupně vítězů. Po krátkém programu vedl o několik desetin před Evanem Lysackem, ale právě ten ho ve volných jízdách překonal. Další zlatou medaili získal na Zimních olympijských hrách v Soči v roce 2014, v nové disciplíně družstev.

Vynikal skokanskými dovednostmi, předvedl kombinaci čtverného skoku se dvěma trojitými skoky (např. toeloopem a rittbergerem) nebo trojitého axela s dvěma trojitými toeloopy. Když ho v roce 2010 ve Vancouveru porazil Lysacek, jeho vítězství Pljuščenko příliš neuznával a Lysacka kritizoval za to, že zvítězil opatrnou jízdou bez čtverného skoku.