Portál:Slovensko/Článek/2018/7.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pleso z Kôprovského štítu

Veľké Hincovo pleso je karové ledovcové jezero v Mengusovské dolině ve Vysokých Tatrách na Slovensku. S rozlohou 20,08 ha a hloubkou 53,7 m se jedná o největší a nejhlubší jezero Slovenska.

Popis

Veľké Hincovo pleso je 740 m dlouhé a 370 m široké; jeho rozloha dosahuje 20,08 ha a hloubka 53,7 m.

Název plesa souvisí patrně se jménem (Hinca, Ignáce) některého majitele pozemků nebo pastýře, který k němu vystoupil. Na západě se nad plesem prudce zvedají stěny Kôprovského štítu, na severu Čubriny a Velkého Mengusovského štítu a na východ Východního Mengusovského štítu, Hincovy veže a Mengusovského Volovce. Na jih se otevírá Mengusovská dolina, od které je kotlina plesa oddělená ledovci ohlazeným stupněm. Okolí plesa je kamenité. Jihozápadně ve vzdálenosti několika desítek metrů se za stupněm nachází Malé Hincovo pleso.

Přístup

Přístup je možný pěšky a to pouze v letním období od 16. června do 31. října. Ve vzdálenosti několika metrů od jihozápadního břehu vede modrá turistická značka modrá turistická značka, která spojuje Mengusovskou dolinu s Kôprovou dolinou.

Od Popradského plesa trvá výstup 1:40 hodiny. Vrátit se je možné stejnou cestou anebo pokračovat přes Vyšné Kôprovské sedlo a Hlinskou dolinu do Kôprové doliny.

Celý článek