Portál:Jóga/jógíni

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Mahariši Maheš Jógi byl vědec a filosof mezinárodního významu v oblasti humanitní a védské filosofie s hlavním důrazem na oblast vědomí. Zaměřil se na obnovu a oživení védského vědění a védských technologií.

Podporoval a udržoval védské tradice a začleňoval praktické poznatky védské filosofie do všech vědních oborů a technologií pro zkvalitnění života na celé planetě. Objevil ve védech optimální způsob vzdělávání pro plný rozvoj lidského a sociálního potenciálu a použil tento objev v inovačním systému „Vzdělávání pro rozvoj vědomí“ na školách a universitách, z nichž nejznámější jsou v Indii, Spojených státech amerických a Číně.

Je zakladatelem programu Transcendentální meditace, Vědy tvořivé inteligence, rozvojové měny Rám Mudra, programu na odstranění chudoby, programu na odstranění konfliktů a válek a dalších globálně prospěšných programů, o nichž informují pravidelné video-konference. Inauguroval rok 2008 jako "Rok nepřemožitelnosti" a založil "Brahmanand Saraswati Trust", jenž je základem pro další růst pozitivních trendů ve světě prostřednictvím aplikace védských mírových technologií. …celý článek