Portál:Fotografie/Biografie měsíce/Archiv/12

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karl Blossfeldt, 1895
Karl Blossfeldt, 1895

Karl Blossfeldt (6. června 1865, Schielo9. prosince 1932, Berlín) byl německý fotograf, sochař, učitel a umělec, který pracoval v Berlíně. Je známý svými fotografiemi květin, systematicky fotografoval především různá semena, šešule a listy. Řadí se do světové meziválečné avantgardy jako zástupce německé Nové věcnosti (Neue Sachlichkeit) společně s umělci jako byli Albert Renger-Patzsch, Walter Peterhans, Helmar Lerski a August Sander. Tato skupina představovala nový směr, kterým se vydala fotografie v Evropě – tzv. nemanipulovaná fotografie.

Vyučil se modelářem, později se stal malířem a sochařem. Roku 1898 se oženil s Marií Plankovou, ale manželství skončilo rozvodem roku 1910. O dva roky později se oženil s operní zpěvačkou Helenou Wegenerovou.

Roku 1928 vydal v Berlíně knihu nazvanou Pratvary umění, ve které bylo více než sto makrofotografií květů, listů a jiných částí rostlin. Chtěl ukázat, že umění má vždy předobraz v přírodě, z níž vyšlo nejen umění, ale i sám člověk. Věcnost, s jakou Blossfeldt ukazuje zvětšené části rostlin, přesně zapadá do požadavku účelnosti nového umění.

Zemřel 9. prosince 1932 v Berlíně.