Portál:Film/Herec týdne/15 2011

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Clint Eastwood

Clint Eastwood (* 31. květen 1930, San Francisco, USA) je americký producent, režisér a herec. Proslavil se jako Muž beze jména v sérii spaghetti westernů italského režiséra Sergia Leoneho ze 60. let.

Biografie[editovat zdroj]

Clinton Eastwood Jr. se narodil 31. května 1930 v San Francisku v rodině knihkupce. S příchodem velké hospodářské krize byl ale jeho otec, aby uživil rodinu, nucen hledat zaměstnání v různých kalifornských městech, takže celá jeho rodina, manželka Ruth, syn Clint a dcera Jean, cestovala s ním. Když se později usadili, absolvoval Clint Oakland Technical High School. Po ukončení studia, v roce 1948, se Clint živil mj. jako pastevec, dřevorubec v Oregonu, topič v ocelárně a dodavatel pro benzínové čerpací stanice a hrál na klavír v různých amerických barech a kavárnách. V roce 1949 narukoval do armády jako plavecký instruktor do Fort Ordu. Po návratu z vojenské služby studoval obchodní školu v City College v Los Angeles, USA.

V polovině padesátých letech se objevuje v malých rolích v druhořadých filmech společnosti Universal, jednalo se převážně o levné westerny, dobrodružné snímky, horory a sci-fi, např. Revenge of the Creature (Pomsta příšery, r. Jack Arnold, 1955), Star in the Dust (Hvězda v Prachu, r. Charles Haas, 1956), Ambush at Cimarron Pass (Přepadení v Cimarronském průsmyku, r. Jodie Copelan, 1958). Současně se svými filmovými začátky si ještě vydělává na živobytí dodáváním plaveckých bazénů a jako osobní strážce. Po podepsání smlouvy se studiem 20th Century Fox je obsazen do jedné z hlavních rolí televizního seriálu Rawhide (Surová kůže), ve kterém mezi lety 1959-1966 hrál postavu kovboje Rawdy Yatese.

Více...