Portál:Film/Článek/2012/12.

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Avatar je americko-britský sci-fi film režiséra Jamese Camerona. Film je vytvořen kombinací živých herců a počítačových animací. Film byl promítán v 2D i 3D formátu.

Děj filmu se odehrává v budoucnosti (od května do srpna roku 2154) na měsíci Pandora v nejbližším hvězdném systému Alfa Centauri, kde je Zemi nepodobná příroda, ve které žijí lidem podobní domorodci modré barvy kůže v silné harmonii s přírodou. Desátník Jake Sully (Sam Worthington), bývalý příslušník americké námořní pěchoty, který je ale upoután na invalidní vozík, přilétá na Pandoru, aby asistoval při výzkumu domorodých obyvatel Na'vi. K proniknutí k domorodcům totiž slouží tzv. avataři vypadající jako domorodci, které vědci vytvářejí kombinací lidské DNA a DNA Na'vi. Tohoto avatara může pak člověk, kterému byl avatar vytvořen na tělo s využitím jeho DNA, ovládat na dálku svou myslí. Na planetě je ale přítomna i armáda žoldáků pod vedením plukovníka Quaritche. Lidem jde totiž především o přírodní zdroje Pandory, domorodci jim stojí v cestě. Jake se zamiluje do domorodé princezny Neytiri (Zoe Saldana) a v čele domorodců se postaví nelítostným žoldákům.

S celosvětovými tržbami 2 782 000 000 $ se jedná o komerčně nejúspěšnější film všech dob (bez započtení inflace). Film získal Zlatý glóbus za nejlepší drama a tři Oscary - za výpravu, kameru a vizuální efekty.