Poranění hlavy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Poranění hlavy je v širším smyslu slova zranění jakékoli struktury hlavy či orgánů, které ji tvoří. V užším smyslu slova se tímto termínem nejčastěji myslí poranění mozku. Často se používá odborný termín kraniocerebrální poranění nebo kraniocerebrální trauma.

Poranění hlavy je možno rozdělit podle toho, které její části a v jaké hloubce byla zraněním poškozeny, podle typu poranění, oblasti apod. Vlastní dělení používá i Mezinárodní klasifikace chorob, existují však víceré další, podle různých autorů (často se liší pode potřeb jednotlivých medicínských odborů).

Rozdělení[editovat | editovat zdroj]

Poranění hlavy je možno rozdělit například podle:

Poranění hlavy patří do působnosti vícerých oborů medicíny. Věnuje se jim maxilofaciální chirurgie, traumatologie, neurologie, neurochirurgie, radiologie, rehabilitace, otorinolaryngologie, oční lékařství, stomatologie a další. Každý z těchto oborů používá vlastní dělení poranění hlavy, které jsou zaměřené na oblast jejich zájmu a odrážejí jejich charakter, závažnost a způsoby léčby. Například klinicky se stupeň závažnosti poranění mozku posuzuje pomocí tzv. Glasgowské škály poruch vědomí (angl. Glasgow Coma Scale).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]