Pomník císaře Josefa II. (Vídeň)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pomník císaře Josefa II.
Jezdecká socha císaře Josefa II. Josefplatz, Vídeň
Jezdecká socha císaře Josefa II.
Josefplatz, Vídeň
Základní údaje
AutorFranz Anton Zauner
Rok vzniku1807
Datum odhalení3. listopadu 1807
Kód památky20133
Popis
Materiálbronz
Umístění
UmístěníJosefsplatz
StátRakouskoRakousko Rakousko
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pomník císaře Josefa II. ve Vídni je jezdecká socha, umístěná od roku 1808 ve Vídni na náměstí nazývaném Josefsplatz na severovýchodní straně Hofburgu.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vídeňské náměstí Josefsplatz je ze tří stran ohraničeno budovami paláce Hofburg (křídlo Redutového sálu, Dvorní knihovna, Augustinské křídlo). Uprostřed náměstí je jezdecká socha císaře Josefa II., kterou nechal vytvořit jeho synovec František I.

Pohled na náměstí Josefsplatz, v pozadí palác Pallavicini

Vzorem pomníku byla starořímská jezdecká socha Marka Aurelia, jejíž originál byl tehdy v Římě na Kapitolu. Podle ní vytvořil rakouský sochař Franz Anton Zauner (1746–1822) nejprve model, dokončený v roce 1797. Socha samotná byla dokončena v roce 1807; byla v té době považována za největší bronzový odlitek mimo Francii. Josef II., stejně jako Marcus Aurelius, je zobrazen na koni jako římský dobyvatel, oblečený v tóze, s vavřínovým věncem na hlavě a s pravou rukou zdviženou na pozdrav. Podstavec je z leštěné žuly, zdobený reliéfy a medailony s výjevy zobrazujícími obchod a zemědělství. Celý památník ohraničují žulové sloupky nesoucí bronzový řetěz.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Josefsplatz (Wien) na německé Wikipedii a Josefsplatz na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]