Pomník Juliusze Słowackého (Miłosław)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pomník Juliusze Słowackého
Umístění
UmístěníMiłosław
StátPolskoPolsko Polsko
Zeměpisné souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Pomník Juliusze Słowackého je první památník věnovaný Juliuszowi Słowackému v polských zemích. Inicioval ho Józef Kościelski a byl odhalen roku 1899 v Miłosławi v okrese Września ve Velkopolském vojvodství.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Památník se nachází na mírném kopci, obklopený ze tří stran trávníkem, na západ od miłosławského paláce. Z mramoru ho vytvořil Władysław Marcinkowski.[1] Představuje bustu básníka na kvádrovém sloupu ve středu klenutého zábradlí, na kterém sedí dívka v kroji a opírá se o sloup. Na koncích zábradlí jsou svícen a urna, které symbolizují život a smrt.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Odhalení proběhlo 16. září 1899 u příležitosti 50. výročí úmrtí básníka; na slavnostním ceremoniálu promluvili Henryk Sienkiewicz, literární kritik Włodzimierz Spasowicz, kníže Zdzisław Czartoryski a profesor literatury Bronisław Dębiński. Přítomni byli také Julian Fałat, Leon Wyczółkowski, Ferdynand Hoesick a Marian Gawalewicz.[2] Během německé okupace byl pomník zničen a byl obnoven v roce 1952. Nové odhalení pomníku proběhlo v roce 1984 při 85. výročí založení.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Pomnik Juliusza Słowackiego w Miłosławiu na polské Wikipedii.

  1. Pomnik Juliusza Słowackiego w Miłosławiu na regionwielkopolska.pl. regionwielkopolska.pl [online]. [cit. 2015-03-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2015-04-02. 
  2. Bogna Wiernichowska. W Miłosławiu po 100 latach.... „Przekrój”. nr 28, s. 13, 1999-07-11. ISSN 0033-2488