Poškození dřevin úvazky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poškození stromkové srstky angreštu nevhodným úvazkem.

Poškození dřevin úvazky je poškození vznikající často na okrasných i ovocných dřevinách. Jde o poškození vznikající nevhodnými[L 1] nebo neprovedenými pěstitelskými opatřeními u pěstovaných dřevin. Bývá ale časté, že opora u dřeviny je zdrojem infekce nebo vhodným úkrytem pro škůdce. Opora může být méně stabilní než dřevina. Hlavní funkce pevné a pečlivě provedené opory u dřevin s dostatečně silnými nebo dostatečně pružnými kmínky ve výsadbě provedené odborně, je důvod pro navýšení ceny výsadby.

Poškození těsným textilním úvazkem, veřejná zeleň, Štědřenec odvislý - Zlatý déšť

Symptomy[editovat | editovat zdroj]

Tkaniny, dráty nebo provázky zařezané nebo zarostlé do rostlinných tkání. Nekrotizované, mechanicky poškozené a často i chorobami a škůdci napadené tkáně v okolí úvazku, který upevňuje dřevinu k opoře. Kalusy vznikající v okolí úvazku.

Mechanismus vzniku[editovat | editovat zdroj]

Nevhodné materiály[editovat | editovat zdroj]

Některé materiály (např. pryž) podléhají během času oxidaci a zoxidovaná hmota může chemicky poškozovat tkáně. Kovové materiály mohou mít ostré hrany, nebo nemusí být dostatečné pružné a měkké, dochází k poranění i při pohybu rostlin.

Poškození úvazkem může být vstupní branou choroby která způsobí úhyn dřeviny. Veřejná zeleň, štědřenec Laburnum anagyroides 'Vosii'.

Nevhodné provedení úvazku[editovat | editovat zdroj]

Úvazek má být volný, aby umožňoval pohyby rostliny a pružný aby fixoval dřevinu. Příčinou poškození je tedy těsný úvazek, úvazek zaškrcující dřevinu a nepohyblivý, takže při pohybech dochází ke kontaktu který rostlinu poškozuje.

Neprovedená odborná péče o výsadby[editovat | editovat zdroj]

Povolování nebo odstraňování úvazků a opory je agrotechnické opatření které je třeba provádět u výsadby včas. Nejčastěji poranění vznikají neodbornou údržbou nebo údržbou neodbornými pracovníky [L 1] nebo administrativně předepsanou údržbou která striktně omezuje prováděné opatření za účelem omezení nákladů. Firma, která nemá odborníka s dostatkem znalostí nedokáže předvídat následky opomenutí včasného zásahu. Neodborný pracovník si nebezpečí poškození neuvědomí a poškozování kmene nevšimne. Odborný pracovník povolení neprovede, pokud může vykonávat pouze normativně předepsané práce.

Význam[editovat | editovat zdroj]

V závislosti na míře poškození vede poranění někdy k deformacím a hlubokým poškozením kmene, často k omezení asimilace a růstu a k zasychání větví. Často dochází k uhynutí rostliny. Obvyklé je napadení oslabené dřeviny, nebo napadení v místech poranění, které způsobí úhyn dřeviny.[L 1]

Ochrana rostlin[editovat | editovat zdroj]

Prevence[editovat | editovat zdroj]

Každoroční odborná kontrola mladých výsadeb a povolování úvazků. Lze provádět při výchovném řezu.

Opatření při výskytu[editovat | editovat zdroj]

Odstranění nekrotických tkání, vyčištění rány a ošetření kontaktním fungicidem.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c TOMICZEK,, Christian. Atlas chorob a škůdců okrasných dřevin. [s.l.]: Biocont Laboratory, 2005. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]