Plicní nákaza skotu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Plicní nákaza skotu neboli bovinní nakažlivá pleuropneumonie (anglicky lung plague nebo Contagious Bovine Pleuropneumonia = odtud zkratka CBPP) je vysoce nakažlivé bakteriální onemocnění skotu a dalších volně žijících přežvýkavců charakterizované zánětem plic a pohrudnice. Onemocnění je rozšířené zejména v Africe a některých částech Asie.[1] Ve vyspělých zemích se terapie neprovádí a případný vznik nákazy se řeší radikální likvidací ohniska. V některých endemických oblastech v Africe se provádí preventivní vakcinace.[2]

Původce[editovat | editovat zdroj]

Onemocnění způsobuje baktérie Mycoplasma mycoides poddruh mycoides, small colony (SC) type. Tyto bakterie z rodu Mycoplasma měří pouhých 0,2-0,3 μm, jsou málo odolné ve vnějším prostředí a mají silnou afinitu k epitelu dýchacích cest.

Vnímavost a cesty šíření[editovat | editovat zdroj]

K onemocnění je vnímavý nejvíce skot, dále pak buvoli, velbloudi, antilopy. Kozy a ovce jsou prakticky rezistentní - u těchto malých přežvýkavců se vyskytují jiné příbuzné druhy mykoplasmat a mají obdobný průběh jako plicní nákaza.[3] Infikovaná zvířata vylučují baktérie M. mycoides subs. mycoides SC v nosním výtoku, moči, mléku a plodových vodách. Úmrtnost skotu při plicní nákaze se pohybuje až do 50 %, nemocnost ve stádě až do 100 %.

Klinické příznaky[editovat | editovat zdroj]

Inkubační doba se pohybuje v rozmezí od 3 týdnů do 4 měsíců. Nemocná zvířata jsou vyhublá, apatická, kašlou a mají výtok z nosu. Dýchaní je pro nemocná zvířata bolestivé a namáhavé.

Diagnostika[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Merck Veterinary Manual (2006).. www.merckvetmanual.com [online]. [cit. 2019-06-13]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. 
  2. Word Organization for Animal Health.. www.oie.int [online]. [cit. 2007-10-25]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-10-09. 
  3. Kusiluka LJ, Sudi FF. Review of successes and failures of contagious bovine pleuropneumonia control strategies in Tanzania.. Prev Vet Med. 2003, roč. 59, čís. 3, s. 113–23. PMID 12809757. (anglicky)