Plenerowe Muzeum Czarnego Dębu (Krzyżanowice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plenerowe muzeum Czarnego Dębu
Údaje o muzeu
StátPolskoPolsko Polsko
Adresaulice Główna, Krzyżanovice, gmina Krzyżanowice v okres (powiat) Ratiboř, Slezské vojvodství
Zaměřeníhistorie, biologie, geologie
Zeměpisné souřadnice
Map
Poznámkymuzeum je celoročně volně přístupné
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Plenerowe Muzeum Czarnego Dębu (česky Venkovní muzeum černého dubu) je muzeum, které se nachází na ulici Główna v obci Krzyżanovice v gmině Krzyżanovice v okrese Ratiboř ve Slezském vojvodství, poblíž česko-polské státní hranice v Polsku a představuje především mladé fosilie kmenů dubů.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Plenerowe Muzeum Czarnego Dębu představuje unikátní černé kmeny dubů (nejčastěji dubu letního Quercus robur L.). Ty byly zasypané v zemi nebo pod vodou několik set až několik tisíc let, a po jejich vykopání jsou využívány k vědeckým, popularizačním, vzdělávacím a turistickým účelům. Černé zbarvení tedy vzniklo přírodním procesem počáteční fosilizace vlivem iontů železa. Černé duby, jejichž vznik souvisí s povodňovou činností blízké řeky Odry v této oblasti, patří k „perlám historie“ gminy Krzyżanovice. Na místě se nachází informační tabule, dva kmeny černých dubů (umístěné na podstavci a zpevněné obručí) a hodiny umístěné na sloupu. Místo je celoročně a celodenně volně přístupné.[1][2][3]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Śladami chrząszcza Páchníka - Gmina Krzyźanowice. pachnik.silherovice.eu [online]. [cit. 2021-11-04]. Dostupné online. 
  2. GEOCACHING. Geocaching - The Official Global GPS Cache Hunt Site. www.geocaching.com [online]. [cit. 2021-11-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. MAGAZYN INFORMACYJNO-REKLAMOWY GMINY KRZYŻANOWICE. Lipiec 2013 Nr 07/2013 (202) - PDF Free Download. docplayer.pl [online]. [cit. 2021-11-04]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]