Pitch Lake

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pitch Lake
Poloha
StátyTrinidad a TobagoTrinidad a Tobago Trinidad a Tobago
Map
Zeměpisné souřadnice
Rozměry
Rozloha40 ha[1]
Ostatní
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Ca. 1890

Pitch Lake je asfaltové jezero na ostrově Trinidad v Karibském moři. Má rozlohu 40 hektarů a je hluboké více než 70 metrů. Je největší světovou zásobárnou přírodního asfaltu a využívá je firma Lake Asphalt of Trinidad and Tobago. Z místního asfaltu byla vybudována silnice před Buckinghamským palácem.[2] Jezero vzniklo v důsledku subdukce zemských desek a je tvořeno vrstvami nafty, jílu, vody a bahna. Povrch je zvrásněný a natolik pevný, že je možno po něm chodit.

Místo popsal v roce 1595 Walter Raleigh, který využil asfalt k opravě své lodi. V roce 1989 proběhl rozsáhlý geologický průzkum. Byly zde nalezeny mj. pozůstatky pravěkého obřího lenochoda.

Podle domorodé legendy vzniklo jezero tak, že místní obyvatelé porušili zákaz lovu kolibříků a bohové jejich vesnici za trest zaplavili asfaltem.[3]

Jezero se nachází nedaleko města La Brea v regionu Siparia na jihozápadě ostrova. Je populární turistickou atrakcí, kterou navštíví okolo dvaceti tisíc osob za rok, bylo také navrženo na zařazení mezi světové dědictví.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Encyclopædia Britannica Online.
  2. A.S, Economia. Za své bohatství prý vděčí Trinidad hněvu bohů. Hospodářské noviny (iHNed.cz) [online]. 1995-10-06 [cit. 2021-06-23]. Dostupné online. 
  3. Po hladině jezera Pitch Lake se můžete projít. Opravdu. Není v něm totiž voda, ale asfalt. National Geographic Česko [online]. [cit. 2021-06-23]. Dostupné online. 
  4. Trinidad a Tobago. geography.upol.cz [online]. [cit. 2021-06-23]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]