Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta
Původní názevPirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka129 minut
Žánryakční
dobrodružný
fantasy
komedie
PředlohaPiráti z KaribikuWalt Disney
ScénářJeff Nathanson
RežieJoachim Rønning
Espen Sandberg
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleJohnny Depp
Javier Bardem
Brenton Thwaites
Kaya Scodelario
Geoffrey Rush
ProdukceJerry Bruckheimer
HudbaGeoff Zanelli
KameraPaul Cameron
StřihJoel Cox
Gary D. Roach
Výroba a distribuce
PremiéraUSA 26. května 2017
Česká premiéraČesko 25. května 2017
Produkční společnostiWalt Disney
Jerry Bruckheimer Films
DistribuceWalt Disney Studios Motion Pictures
Česká distribuceFalcon
Rozpočet320 milionů dolarů[zdroj⁠?]
Tržby794,9 milionu dolarů
Předchozí a následující díl
Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna
Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta na ČSFDFDbIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta (v anglickém originále Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales) je americký dobrodružný film, pátý díl filmové série Piráti z Karibiku. Jeho režie se ujala dvojice Joachim Rønning a Espen Sandberg, scénář napsal Jeff Nathanson. V hlavních rolích se opět objevili Johnny Depp, Geoffrey Rush a Kevin McNally, nově je doplnil Javier Bardem, Brenton Thwaites či Kaya Scodelario.[1][2]

Premiéra ve Spojených státech amerických se konala 26. května 2017. V České republice byla premiéra o den dříve, 25. května 2017.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Johnny Depp kapitán Jack Sparrow
Javier Bardem kapitán Salazar
Brenton Thwaites Henry
Kaya Scodelario Carina Smyth
Geoffrey Rush kapitán Hector Barbossa
Orlando Bloom kapitán William Turner
Kevin McNally Joshamee Gibbs
Stephen Graham Scrum
Golshifteh Farahani Shansa
David Wenham Scarfield
Martin Klebba Marty
Angus Barnett Mullroy
Giles New Murtogg
Adam Brown
Danny Kirrane
Delroy Atkinson
Paul McCartney

Děj[editovat | editovat zdroj]

Jack Sparrow, pirát a bývalý kapitán Černé perly, jemuž se den ode dne lepí smůla na paty, je nucen čelit dosavadně nejhorší hrozbě, která jej v životě potkala. Onou hrozbou je nemrtvá posádka kapitána Salazara, bývalého lovce pirátů španělského původu, jenž byl zaklet v Ďáblově trojúhelníku. Jedinou možností, jak čelit Salazarovi, je za pomoci Henryho Turnera, mladého syna Willa Turnera, Hectora Barbossy a Cariny Smythové, nadané astronomky, najít bájný Poseidonův trojzubec, s jehož pomocí by se mohl Salazarovy hrozby zbavit. Ale to není zase tak jednoduché, když karibským mořím vládnou duchové... Salazar a jeho posádka se nemůže dotknout souše, protože když tak učiní, rozplynou se.

Jack Sparrow, Hector Barbossa, Henry Turner a Carina Smythová vyplouvají spolu s posádkou na Černé perle najít trojzubec. Kurz lodi stanovuje Carina na základě deníku svého otce a matematických výpočtů. Ve chvíli, kdy se přiblíží k cíli své cesty, je napadne Salazar a jeho posádka. Černá perla úspěšně zakotví na souši, ovšem Henry Turner je na poslední chvíli unesen Salazarem. Carina všechny zavede k jednomu z červených rubínů, který jako jediný nezáří. Když do něj vloží úlomek, který byl na otcově deníku, i tento kámen se rozzáří, moře se rozevře a oni se propadnou na mořské dno. Prochází úzkou cestou podél kolmých vodních mas (jako když Mojžíš vyváděl židovský lid z Egypta) až k trojzubci. Salazar se mezitím převtělil do Henryho, aby se mohl vydat na souš. Hrdinové svádí boj o trojzubec, mezitím Salazar vystoupí z Henryho a Henry spolu s Carinou přijdou na to, že kletby lze zrušit rozlomením trojzubce. Henry trojzubec přesekne a tím všechny kletby zruší. Salazar i jeho posádka jsou zase lidmi. Vodní masy se začínají řítit. Posádka Černé perly spouští kotvu s Hectorem, aby se po ní mohli Jack, Henry a Carina vyšplhat do bezpečí. Kotvy se ovšem zachytí i Salazar a šplhá nahoru dokonat svou pomstu na Jackovi. V jednu chvíli se kvůli nárazu Carina neudrží a pustí, naštěstí ji chytí Hector. Carina si všimne jeho tetování na ruce, které je stejné jako ústřední motiv deníku. Dochází jí, že Hector Barbossa je její otec. Hector se pak obětuje, pouští se, a jak padá, probodne Salazara. Oba pak padají do zavírající se hlubiny.

Později se Henry šťastně shledává se svým již vysvobozeným otcem Willem Turnerem, vzápětí přibíhá i Elizabeth a šťastně si s Willem padnou do náručí.

Po titulcích se objevuje závěrečná scéna, kdy Will leží s Elizabeth v posteli a do jejich ložnice vstoupí Davy Jones. Pak se Will s leknutím probudí a myslí si, že to byl jen sen. Přivine si Elizabeth k sobě a usíná. Kamera sjíždí dolů a odhaluje, že pod postelí něco je, že to nebyl sen…

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Hlavní natáčení probíhalo od jara do července 2015 v Austrálii.[3][4][1] Ještě od 24. března do 13. dubna 2016 pak následovaly dotáčky v kanadském Vancouveru.[5]

Ocenění a nominace[editovat | editovat zdroj]

Rok Ocenění Kategorie Nominovaní Výsledek
2017 Hollywood Post Alliance nejlepší vizuální efekty nominace
Teen Choice Awards nejlepší akční film nominace
nejlepší herec v akčním filmu Johnny Depp nominace
Brenton Thwaites nominace
nejlepší filmový polibek Orlando Bloom a Keira Knightley nominace
nejlepší herečka v akčním filmu Kaya Scodelario nominace
nejlepší filmový zloduch Javier Bardem nominace
nejlepší letní film nominace
World Stunt Awards nejlepší kaskadéři vítězství
Zlaté maliny nejhorší herec Johnny Depp nominace
nejhorší herec ve vedlejší roli Javier Bardem nominace
nejhorší dvojice na plátně Johnny Depp a jeho opilá rutina nominace
2018 MovieGuide Awards nejlepší film nominace

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Anarvin. Piráti z Karibiku 5: Je dotočeno. Fandíme filmu [online]. 2015-08-13 [cit. 2016-06-08]. Dostupné online. 
  2. DAVISON, Rebecca; FLINT, Hanna. Skins star Kaya Scodelario confirmed as female lead in Pirates Of The Caribbean: Dead Men Tell No Tales movie. Mail Online [online]. 2015-01-25 [cit. 2016-06-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. HERRMANNOVÁ, Nela; Famous. Johnny Depp přerušil natáčení Pirátů z Karibiku, poranil si ruku. Revue iDNES.cz [online]. 2015-03-11 [cit. 2016-06-08]. Dostupné online. 
  4. EuroZprávy.cz; tl; ČTK. Johnny Depp utekl z natáčení, další díl Pirátů z Karibiku v ohrožení. EuroZprávy.cz [online]. 2015-05-21 [cit. 2016-06-08]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-07-14. 
  5. Anarvin. Piráti z Karibiku 5: Začaly dotáčky, přidal se Paul McCartney. Fandíme filmu [online]. 2016-03-28 [cit. 2016-06-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]