Petra Škvařilová-Pelzl

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Petra Škvařilová-Pelzl
Narození1975 (48–49 let)
Povoláníadvokátka a právnička
Funkcesoudce Evropského soudního dvora (od 2019)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Petra Škvařilová-Pelzl je česká právnička. Do září 2019 pracovala jako úřednice u Soudního dvora Evropské unie v Lucemburku. Dne 29. května 2019 byla zástupci členských států Evropské unie jmenována soudkyní Tribunálu Soudního dvora EU. Funkce se ujala dne 26. září 2019.[1]

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudovala právo na Karlově univerzitě v Praze a získala titul doktora práv na univerzitě v německém Hamburku, kde následně působila jako vědecká pracovnice. Úspěšně kandidovala ve výběrovém řízení na místa českých právníků u orgánů EU v roce 2004 a dalších 15 let pak pracovala na různých pozicích na generálním ředitelství knihovny, výzkumu a dokumentace Soudního dvora EU.[1] V letech 2017-18 působila jako referendářka rakouské soudkyně Marie Berger.

Procedura výběru za soudkyni Tribunálu Soudního dvora EU[editovat | editovat zdroj]

Dne 21. září 2018 rozhodla Komise pro výběr soudce Tribunálu Soudního dvora EU o výběru Petry Škvařilové-Pelzl jako nejlepší kandidátky.

Komise zasedla ve složení: JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D., ministr spravedlnosti, předseda komise, Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D., M.A., náměstek ministra zahraničních věcí, JUDr. Pavel Rychetský, předseda Ústavního soudu, prof. JUDr. Pavel Šámal, předseda Nejvyššího soudu, JUDr. Michal Mazanec, místopředseda Nejvyššího správního soudu, Mgr. Petr Jäger, Ph.D., náměstek ministra spravedlnosti, JUDr. Petr Gajdušek, LL.M., M.St., ředitel odboru Organizace spojených národů Ministerstva zahraničních věcí, JUDr. Daniela Kovářová, advokátka, Česká advokátní komora, JUDr. Zdenka Papoušková, děkanka Právnické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Po pohovorech, které měly za cíl ověřit odbornou způsobilost uchazečů, jejich motivaci, jazykovou připravenost a celkovou způsobilost k výkonu funkce soudce, komise hlasováním většinově rozhodla o výběru Petry Škvařilové-Pelzl.

Návrh byl následně předložen Výboru pro evropské záležitosti Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR k projednání, pro informaci též Výboru pro záležitosti Evropské unie Senátu Parlamentu ČR a poté byl schválen vládou ČR.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b CURIA - Prezentace členů - Soudní dvůr Evropské unie. curia.europa.eu [online]. [cit. 2019-09-27]. Dostupné online. 
  2. PASEKOVÁ, Eva. Česká justice [online]. 2018-09-24 [cit. 2019-09-27]. Dostupné online.